15.9 C
Ljubljana
nedelja, 12 maja, 2024

Koncert Zbora Moskovske patriarhije v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V petek, 4. februarja ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Zbora Moskovske patriarhije.

Zbor je leta 1980 ustanovil Anatolij Grindenko v samostanu Svete trojice sv. Sergeja Radonežskega blizu Moskve. Samostan Svete trojice velja za najpomembnejši ruski samostan in je duhovno središče. Od leta 1998 je uradni zbor Moskovske patriarhije. V prvih letih delovanja je zbor več let zbiral stare rokopise in začel predstavljati dela, ki so bila pozabljena tudi več stoletij. Proti koncu sovjetskega režima se je zbor začel posvečati tudi posvetni in ljudski pesmi. Po padcu sovjetske zveze je bil med prvimi, ki so svoj repertoar predstavljali širši javnosti po Evropi in svetu.

Omišljena podaja sakralnega pravoslavnega in ruskega ljudskega repertorija postavlja Zbor Moskovskega patriarhata onkraj tradicionalnih okvirjev drugih vokalnih ansamblov. Interpretacije zbora izstopajo po čarnem podajanju mistične in asketske razsežnosti tradicionalnih oblik.

Umetniški vodja in ustanovitelj zbora je Anatolij Grindenko, muzikolog, teolog, zborovodja, pa tudi priznan gambist in cenjen izvajalec stare glasbe. Pod njegovim vodstvom je zbor gostoval po vsej Evropi in Skandinaviji, v Izraelu in na Japonskem. Predstavil se je na pomembnih festivalih in ne le v okviru sakralnih koncertnih prizorišč. Izdali so več odlično ocenjenih zgoščenk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine