3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 16. februarja ob 19.30 bo v Cankarjevem domu koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s solistko Tatjano Ognjanovič na klavirju. Koncert bo dirigiral Rossen Milanov.

Na koncertu bosta izvedena  Koncert za klavir in orkester št. 2 Sergeja Rahmaninova in Simfonija št. 6, Patetična, Petra Iljiča Čajkovskega. Drugi klavirski koncert Rahmaninova je eden od najpriljubljenejših, pa tudi najzahtevnejših klavirskih koncertov.

Simfonični orkester RTV Slovenija vstopa v sedmo desetletje delovanja. Njegova temeljna dejavnost so studijska in koncertna snemanja za nacionalni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom. Začetki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so neposredno povezani z nastankom radijske in pozneje televizijske hiše. Radijski medij je od leta 1928 naprej zaposloval stalne zasedbe glasbenikov. Njihovo število se je počasi večalo in leta 1946 je Orkester Radia Ljubljana štel že 65 članov. Orkester je prenehal delovati leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska Filharmonija. Zaradi programskih potreb po svoji glasbeni produkciji si je Radio prizadeval za vnovično ustanovitev orkestra. Prvi dirigent novega orkestra je bil Uroš Prevoršek, sledili so mu Samo Hubad, Stanislav Macura, Anton Nanut, Lior Shambadal, David de Villiers in En Shao. Letos mesto šefa dirigenta prevzema odlični bolgarsko-ameriški dirigent Rossen Milanov. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Pianistka Tatjana Ognjanovič se je rodila v Ljubljani. Klavir se je začela učiti s štirimi leti, diplomirala je na Akademiji za glasbo, kasneje pa opravila tudi umetniško specializacijo. Bila je dobitnica univerzitetne Prešernove nagrade za leto 1985. Je nagrajenka klavirskih tekmovanj v Zagrebu, Portu, Atenah, Valencii, Jaenu in na Dunaju. Trikrat je dobila tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate. V zadnjih letih se posveča tudi komorni glasbi: je članica klavirskega tria Amael, s katerim je junija 2006 nastopila v Carnegie Hallu v New Yorku. Leta 1992 je začela poučevati na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Vrsto let vodi tudi poletne klavirske šole na Braču in v Škofji Loki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine