13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 17. marca ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Simfoničnega Orkestra RTV Slovenija.

Zvezda koncerta bo francoski rog, ki ima plemenit in svetel zven.

Koncert bo začel s skladbo Pogrebno glasbo za orkester enega najpomembnejših slovenskih skladateljev prejšnjega stoletja Pimoža Ramovša. Znan je bil kot mojster velikih simfoničnih oblik in spreten improvizator na orglah.

Na sporedu koncerta bo sledila Koncertna skladba za 4 rogove in orkester Roberta Schumanna, s katero bodo štirje mladi solisti, Jože Rošer, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek, razkazali vso svojo tehnično in umetniško zrelost.

V drugem delu koncerta bo na sporedu mogočna Četrta simfonija Antona Brucknerja, prav tako velikega simfonika in orgelskega virtuoza. Bruckner je četrti simfoniji nadel naslov Romantična.

Simfonični Orkester RTV Slovenija bo vodil mednarodno uveljavljeni nemški dirigent Raoul Grüneis, ki je od leta 2010 umetniški vodja Carigrajske državne opere, pred tem pa je vodil Filarmoniko in Opero v Regensburgu, sodeloval pa tudi z gledališči v Freiburgu, Mannheimu in Darmstadtu.

Simfonični orkester RTV Slovenija je že sedem desetletij eden vodilnih slovenskih simfoničnih orkestrov. Izstopa s svojo odličnostjo in izjemno repertoarno raznovrstnostjo. Orkester je zaslužen za številne krstne izvedbe in kakovostne posnetke slovenske glasbe. V zadnjih letih je največ pozornosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so sodelovali mednarodni zvezdniki, kot so Angela Gheorghiu, Irena Grafenauer, Miša Majski, Mate Bekavac, Roberto Alagna in drugi. José Carreras, Plácido Domingo, Andrea Bocelli in 2Cellos so si za spremljevalni orkester na svojih turnejah izbrali prav Simfonični orkester RTV Slovenija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine