12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija »Kromatika 7« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 7. aprila ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija »Kromatika 7«. Simfonični orkester bo vodila dirigentka Catherine Larsen-Maguire, kot solist se bo na čembalu predstavil Jean Rondeau.

Simfonični orkester RTV Slovenija je za prihod pomladi pripravil program, ki obuja podobe narave od prizorov zelenih in razcvetenih pašnikov do širnega in vedno nemirnega morja. Na sporedu so dela francoskih skladateljev 19. in 20. stoletja.

Pastoralni suiti romantika Emmanuela Chabrierja bo sledil neobaročni Poulencov čembalski koncert s svetovno znanim čembalskim virtuozom Jeanom Rondeaujem. Koncert bo zaključil s predstavo priredb Debussyjevih klavirskih preludijev in triptiha »Morje«.

Catherine Larsen-Maguire se je po desetih letih kot glavna fagotistka na Komische Oper Berlin osredotočila izključno na dirigiranje in hitro postala iskana dirigentka z orkestri v Evropi in Južni Ameriki. Poleg standardnega orkestrskega kanona se še posebej zanima za sodobno glasbo in je režirala prve izvedbe številnih del. Catherine Larsen-Maguire daje velik poudarek delu z mlajšimi glasbeniki in uživa v sodelovanju in usposabljanju mladinskih ansamblov po vsem svetu. Rojena v Manchestru je študirala glasbo na univerzi Cambridge in fagot na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu in na akademiji Karajan v Berlinu.

Jean Rondeau je pravi globalni ambasador čembala. Študiral je čembalo, orgle, klavir, jazz in improvizacijo na Conservatoire National Superieur de Musique v Parizu, glasbeno usposabljanje pa je zaključil na Šoli za glasbo in dramo Guildhall v Londonu. Let 2012 je postal eden izmed najmlajših performerjev, ki je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju čembala v Brugesu. Poleg dela kot solist in dirigent, Rondeau redno prireja masterklase po vsem svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine