14.5 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024

Koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V torek, 5. aprila ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Ob taktirki dirigenta profesorja Simona Dvoršaka se bodo s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani predstavili solisti Jože Rošer, Blaž Ogrič, Gašper Okorn in Petar Kšenek. Na programu bo izvedena kot noviteta Slavnostna uvertura Dominika Jakšiča ter Koncertna skladba za štiri rogove in orkester Roberta Schumanna in Simfonija št. 8 Antonina Dvoraka.

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani deluje od leta 1948. Njegov repertoar obsega temeljna simfonična dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. Simfonični orkester združuje študente vseh letnikov ter predstavlja reprezentativni izvajalski korpus te ugledne slovenske visokošolske glasbenoizobraževalne ustanove. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tuji dirigenti. Mladi glasbeniki pripravijo letno od dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, na Hrvaškem in v Srbiji. V letih 2004, 2007 in 2018 je orkester gostoval na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu, kjer so ga po ocenah nemške glasbene kritike uvrstili med najboljše evropske mlade simfonične orkestre.

Dominik Jakšič (1995) je predstavnik najmlajše skladateljske generacije. Aktiven je kot skladatelj, dirigent, pianist, pedagog, glasbeni publicist in organizator. Izobraževal se je pri mnogih uveljavljenih glasbenikih, sicer pa ostaja zvest svojemu največjemu vzoru, skladatelju in akademiku prof. Lucijanu Mariji Škerjancu (1900-1973).

Dominikov opus obsega več kot 200 del, od samospevov, klavirskih del, komorne in zborovske glasbe, do orkestralnih del, dveh kantat in celo dveh oper. Njegova dela so pogosto izvajana, poleg Slovenije pa so bila na sporedih še na Hrvaškem, Danskem in Malti, v Rusiji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Švici, Združenih državah Amerike, Argentini in Braziliji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine