15.8 C
Ljubljana
torek, 7 maja, 2024

Koncert sakralne glasbe Mešanega pevskega zbora Forte iz Vojnika v uršulinski cerkvi

Piše: Jože Jan

V okviru Sakralnega abonmaja, ki prireja Kulturno društvo Schelenburg, bo v soboto, 20. novembra ob 19.30 v uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani koncert sakralne glasbe Mešanega pevskega zbora Forte iz Vojnika.

MePZ Forte bo na koncertu predstavil slovenske in mednarodne cerkvene pesmi, zborovodja Tomaž Marčič pa bo na orglah izvedel njihove variacije izpod peresa Matije Tomca, Stanka Premrla, Andreja Missona, Felixa Mendelssohna in Johanna Sebastiana Bacha.

Mešani pevski zbor Forte pod tem imenom deluje od leta 2011. Nastal je iz skupine mlajših pevcev, ki je delovala v župniji Vojnik. Od leta 2016 deluje v okviru Katoliškega kulturnega društva Ivan Šopar. Zbor se je ob petju pri bogoslužjih začel redno predstavljati tudi na zborovskih revijah, na katerih redno dosega regijsko raven, v letu 2017 pa je bil uvrščen na državno raven. Predstavili so se tudi izven lokalnega prostora na samostojnih koncertih in prireditvah po vsej Sloveniji. Poleg sakralnega programa zbor rad izvaja tudi pesmi iz zakladnice slovenske ljudske in zabavne glasbe. Mešani pevski zbor Forte trenutno šteje 25 članov, deluje pa pod vodstvom Tomaža Marčiča.

Tomaž Marčič je po maturi na gimnaziji v Celju in po zaključeni srednji stopnji Glasbene šole Celje nadaljeval študij harmonike v Nemčiji, kjer je zaključil diplomski študij v Trossingenu in podiplomski študij v Würzburgu. Prejel je najvišje nagrade na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Glasbeno poustvarjanje ga je poleg nastopov po Sloveniji vodilo na odre po Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji, Hrvaški in  Avstriji. Poleg komornega muziciranja se od srednješolskih let naprej intenzivno posveča tudi zborovodstvu. Harmoniko poučuje na Glasbeni šoli Celje in na umetniškem oddelku I. gimnazije v Celju.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine