9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Koncert mešanega mladinskega zbora Veter v Slovenski filharmoniji

Piše: Jože Jan

V petek, 10. decembra ob 19.30 bo v Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter Ljubljana.

Pod vodstvom zborovodkinje Tereze Podlogar in ob spremljavi Blanke Čakš na klavirju bo Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana izvedel izbor ljudskih pesmi iz Slovenije in drugih evropskih držav.

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo zbora prevzela Mihaela Pihler, sledil pa ji je Matjaž Barbo. Leta 1993 je zbor prevzela Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih zborov. Od septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Zbor je osvojil zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih po celi Evropi. Koncertni programi zbora sestavljajo skladbe različnih obdobij, pomemben poudarek pa dajo na glasbo 20. stoletja. Posebno pozornost namenjajo slovenski ljudski glasbi.

Tereza Podlogar je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo ter zaključila študij orgel na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Na področju zborovskega dirigiranja se je dodatno izobraževala pri norveškem dirigentu Ragnarju Rasmussenu. Od leta 2005 do 2009 je vodila vokalno skupino Solalei, leta 2009 pa je prevzela vodenje Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter. Poučuje orgle in klavir v različnih glasbenih ustanovah, kot organistka pa deluje v župniji Ljubljana Koseze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine