21.9 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024

Koncert mediteranskih pesmi v Logatcu

Piše: Jože Jan

V nedeljo, 23. januarja ob 18.00 bo v Športni dvorani Logatec Koncert mediteranskih pesmi. Na koncertu se bodo predstavili Tanja Zajc Zupan,  Klapa Histri, Teja Saksida in Klemen Torkar ter Ana Zupan.

Tanja Zajc Zupan je za ta koncert izbrala najbolj priljubljene pesmi Mediterana, med njimi Volare, Vivo per lei, Amigos para siempre in O sole mio. Priljubljena hrvaška Klapa Histri bo zapela najlepše dalmatinske pesmi. Ob zvokih citer, mandolin, klapi in pianistu bosta zapela Teja Saksida in Klemen Torkar. Ana Zupan bo ob zvokih maminih citer interpretirala odlomek iz filma Cvetje v jeseni.

Tanja Zajc Zupan je ena najboljših in najpomembnejših citrark v Sloveniji. Obeležuje trideset let nastopanja v javnosti. Citre je Sloveniji predstavila kot moderen instrument največjih razsežnosti. Poustvarja največje popularne svetovne uspešnice vseh časov, sicer pa igra različne žanre, od narodnozabavne in ljudske glasbe do slovenskih popevk. Tanja organizira svoje koncerte, nastopa doma in v tujini, zadnje leto predvsem s pevcema Tejo Saksida in Klemenom Torkarjem, Klapo Histri s Hrvaške in drugimi.

Klapa Histri prihaja s Hrvaške. Pogosto nastopajo v Sloveniji in širom Hrvaške. Občinstvo navdušujejo z zvoki mandoline in kitar. V svojem repertoarju imajo tradicionalne dalmatinske pesmi najbolj znanih dalmatinskih klap.

Teja Saksida je diplomirana pevka in muzikologinja, ki z velikim žarom poje, govori o glasbi in piše vokalne priredbe. Je učiteljica petja na več glasbenih šolah in umetniška vodja skupine Reciklisti. Njen repertoar sega od opernih arij in klasičnega repertoarja do popevk in filmske glasbe. Poje v devetih jezikih.

Tenorist Klemen Torkar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in pri prof. Piji Brodnik dokončal podiplomski študij in postal magister akademski glasbenik z diplomo summa cum laude. Kot tenorist solist sodeluje s Slovenskim komornim gledališčem, SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor ter s Kulturnim centrom Janeza Trdine. Kot pevski pedagog deluje v zasebni glasbeni šoli Muzičarna, ki jo je ustanovil leta 2014. Je avtor treh opernih pravljic za otroke, za katere je izbral glasbo ter napisal libreto in scenarij.

Ana Zupan je magistrica profesorica primerjalne književnosti in literarne teorije in slovenistike. Vodila je radijski program, pisala za revijo in spletni portal in učila slovenščino, zdaj pa je vodja projektov v podjetju, ki se ukvarja z organizacijo izobraževanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine