14.3 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Koncert klasične glasbe »zvok mladih«

Piše: Jože Jan

Glasbena mladina ljubljanska vabi na koncert klasične glasbe »Zvoki mladih«, ki bo v torek, 8. novembra ob 19.30 uri v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata. Predstavili se bodo štirje mladi talenti: Ana Mir (rog), Maja Klinar in Patrick Leung (klavir) in Manca Rupnik (violina).

Na koncertu bodo predstavili naslednje skladbe:

Paul Dukas: Vilanela

Ludwig van Beethoven:  Sonata za rog in klavir v F-duru, op.17Olivier Messiaen:  Appel interstellaireJohannes Brahms:  Sonata za violino št. 3 v d-molu, op. 108

Fritz Kreisler:  Alt-Wiener Tanzweisen

Ana Mir, rojena leta 2000, je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Škofja Loka. Po šestih letih nižje glasbene šole je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Zdaj je študentka tretjega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Boštjanu Lipovšku. Je prejemnica različnih nagrad in priznanj na mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih. Med drugim je leta 2019 s kvartetom rogov Et cetera osvojila srebrno priznanje na tekmovanju Temsig. Isto leto so se člani kvarteta kot solisti predstavili s Simfoničnim orkestrom KGBL. Leta 2020 je Ana prejela prvo nagrado in zlato priznanje na državnem tekmovanju Temsig. Maja 2021 je uspešno opravila avdicijo in se pridružila Orkestru ljubljanske Opere.

Pianistka Maja Klinar je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija se je izpopolnjevala na mednarodnih tečajih, med drugim tudi pri prof. Pierru Sancanu. Kot umetniška sodelavka je zaposlena na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ukvarja pa se tudi s pedagoškim delom. Kot klavirska spremljevalka redno sodeluje na mojstrskih tečajih doma in v tujini.

Manca Rupnik je začela igrati violino z osmimi leti. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v in nato na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Leta 2019 je diplomirala. Zdaj je študentka magistrskega študija. Je prejemnica prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih tako solistično kot s zasedbo Klavirski trio Rupnik, v kateri igra z bratoma. Večkrat se je predstavila na recitalih v okviru Glasbene mladine ljubljanske ter Univerze Mozarteum.   Manca je prejemnica dveh Škerjenčevih nagrad Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, solistično za leto 2012, kot članica Klavirskega tria Rupnik pa za leto 2015.

Pianist Patrick Leung, rojen v Hong Kongu, je študiral violino na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Po končanem študiju je dobil mesto korepetitorja na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Od leta 2010 redno nastopa na duo recitalih s Klaro Flieder, s katero je predstavil popoln cikel Mozartovih in Beethovnovih sonat za klavir in violino, pa tudi projekt Schumann in njegovi prijatelji v različnih Schumannovih mestih. Igra tudi kot uradni korepetitor na velikih glasbenih festivalih in mednarodnih tekmovanjih. 

Organizatorji koncerta prosijo, da za rezervacijo sedežev pokličete od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure na telefon: 041/730-430.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine