13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Koncert kitarskega dua Marka Ferija in Janoša Jurinčiča

V torek, 18. junija 2019, ob 20. uri, bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici moč prisluhniti zadnjemu koncertu XXV. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica. Na sedmem koncertu, ki je nastal v sodelovanju z Glasbeno matico Trst, bo nastopil tržaški kitarski duo Marko Feri in Janoš Jurinčič. Kitarista bosta poustvarila prirejene skladbe Paradisija, Bacha, Giulianija in Mozarta. Vstop prost, vabljeni!

V torek, 18. junija 2019, zaključujemo letošnjo XXV. sezono cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška, ki je privabila zelo lepo število obiskovalcev. Medtem, ko so letošnje burbonke žalostno odcvetele v deževnem in hladnem, majsko zelo netipičnem vremenu, so nastopajoči znotraj šestih koncertov občinstvo razveseljevali in greli s komorno glasbo sopranistke Rebeke Pregelj in kitarista Tadeja Podobnika, violinistke Nadježde Budnickaje, violončelistke Sanje Repše in pianista Mihe Štoklja, violinistke Mojce Batič, oboistke Ane Souza Leban in harfistke Tee Plesničar ter nagrajenci primorskih glasbenih šol na glasbenih tekmovanjih združenih pod imenom Mladi glasbeni biseri. Občinstvo je letos ogrelo tudi zborovsko petje: v cerkvi je pod taktirko dirigentke Mateje Černic nastopila Dekliška skupina Bodeča Neža, ki je ob spremljavi organista Riccarda Cosiija, violončelista Alaksandra Sluge in basista Enrica Correggie izvedla gregorijanske napeve, sinoči pa so v sklopu celodnevnega Mednarodnega znanstvenega simpozija na temo Brede Šček nastopile sopranistka Alessandra Schettino ob klavirski spremljavi Elisabette Cavaleri, pianistka solistka Sara Lupi in Dekliška vokalna skupina Emil Komel pod taktirko zborovodje Damijane Čevdek Jug in ob klavirski spremljavi Eve Dolinšek.

Letošnjo sezono pa zaključujemo prihodnji torek, 18. junija, ko bosta na zadnjem koncertu, ki je nastal v sodelovanju z Glasbeno matico Trst, nastopila tržaška kitarista Marko Feri in Janoš Jurinčič. Oba sta s študijem kitare pričela na Glasbeni matici Trst in ga nadaljevala na tržaškem konservatoriju Giuseppe Tartini, kjer je Jurinčič po izpopolnjevanju na akademiji za glasbo in umetnost Universität Mozarteum v Salzburgu, leta 2015 dokončal magistrski študij z najvišjo oceno. Oba redno nastopata po Evropi in svetu kot solista ter tudi člana komornih zasedb in orkestrov. Feri je profesor kitare na Glasbeni matici v Trstu in Špetru, gostujoči profesor na Umetniški akademiji v Osijeku ter vodi izpopolnjevalne tečaje po Evropi, ZDA, Kanadi in Mehiki. Jurinčič pa trenutno poučuje kitaro na Glasbeni matici v Trstu in Gorici, je vodja številnih poletnih delavnic za otroke, od leta 2016 pa tudi umetniški vodja Mednarodnega festivala kitare “Kras”, ki ga je ustanovil Marko Feri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine