7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Koncert godalnega kvarteta Feguš v Mariborski stolnici

Piše: Jože Jan

Stolna župnija Maribor prireja na cvetno soboto, 9. aprila ob 19.30, v mariborski stolnici koncert Godalnega kvarteta Feguš ob njihovi 30-letnici delovanja.

Koncert bo obenem priprava na Veliko noč in v spomin na 330-letnico rojstva Giuseppeja Tartinija in 290-letnico rojstva Josepha Haydna.  Godalni kvartet Feguš, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo na koncertu izvedel Tartinijev »Oratorij za godalni kvartet« in Haydnov »Sedem poslednjih besed našega Odrešenika na križu«.

Godalni kvartet Feguš sestavljajo bratje Filip, Simon Peter, Andrej in Jernej Feguš. Od otroštva so živeli v okolju klasične glasbe, saj je bil njihov oče profesionalni glasbenik, skladatelj in zborovodja v mariborski operni hiši. Po začetkih v domačem Mariboru so šolanje nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, med letom 2001 in 2007 so študirali komorno glasbo na prestižni šoli Scuola di Musica di Fiesola v Firencah. Kasneje so se vpisali na magistrski študij komorne glasbe na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz in svoje znanje dopoljnevali na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih.

Koncertirali so po Sloveniji, Evropi in ZDA ter sodelovali na festivalih v Franciji (Festival Pablo Casals – Prades) ter na Kosovu (Mednarodni festival mladih glasbenikov DAM – Priština) , Nizozemskem (Orlando festival -Kerkrade) in Hrvaškem (Festival Strings Only! – Zadar).

Mesto Maribor je Godalnemu kvartetu Feguš podelilo Mestni pečat in Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture. V Piranu so prejeli nagrado za najboljšo izvedbo Tartinijevega dela.

Vstop je prost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine