14.6 C
Ljubljana
sobota, 11 maja, 2024

Koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič v Škofji Loki

Piše: Jože Jan

V sredo, 16. februarja ob 19.30 bo v Sokolskem domu v Škofji Loki koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič por vodstvom dirigentke Rahele Durič. Na koncertu bodo predstavljene predvsem skladbe iz železnega repertoarja zbora in nekaj novitet.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna ljubezen do petja in želja po umetniškem ustvarjanju. Zbor je leta 1926 kot moški sestav ustanovil France Marolt. Med 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Med vojno je zaradi italijanske okupacije nastopil kulturni molk. Po kulturnem molku je leta 1946 zbor začel ponovno delovati, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Od svojega nastanka zbor sodi med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, snema za arhiv RTV Slovenija in sodeluje s tujimi dirigenti na seminarjih, koncertih in festivalih. Največji mednarodni uspehi APZ Tone Tomšič so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours 1980, 1984 in 1999, Gorica in Varna2001, Varna 2007 in Arezzo 2012) in osvojeni prvi nagradi na tekmovanju Grand Prix Evrope 2002 v Arezzu in 2008 v Debrecenu).  Uspešno je nastopal tudi v zadnjih letih in si prislužil nagrade in posebna priznanja na tekmovanjih v Riminiju, Vicu, Gorici in Mariboru. Od oktobra 2021 zbor vodi Rahela Durič.

Rahela Durič je obiskovala osnovno in srednjo glasbeno šolo v svojem rojstnem mestu Maribor. Svojo glasbeno pot je začela kot violinistka in leta 2007 po končani maturi nadaljevala šolanje v Gradcu, kjer je študirala zborovsko in orkestrsko dirigiranje. Od oktobra 2016 je na Univerzi za glasbo v Gradcu zaposlena kot pomožna profesorica za zborovsko dirigiranje. V Sloveniji, Avstriji in Italiji je dejavna tudi kot referentka na seminarjih za izobraževanje zborovodij in učiteljev. Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente v Torinu prejela nagrado za »obetavnega mladega dirigenta«. V Avstriji je bila januarja 2016 izbrana za talent meseca na priznanem kulturnem radiu Ö1. Marca 2019 je na mednarodnem tekmovanju za zborovske dirigente v Kopru Aegis Carminis osvojila prvo nagrado, nagrado občinstva in nagrado zbora za najboljšega dirigenta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine