3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Komedija »Pošta« v Mariboru

Piše: Jože Jan

Danes in v soboto, 12. februarja ob 20.00 uri bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstavljena komedija »Pošta«.

Avtor te »absurdno tragične komedije o norosti našega časa« je vsestranski mariborski pisatelj Rok Gregor Vilčnik rokger, čigar komedije govorijo o vsemogočnih norostih našega časa.

Svojo najnovejšo absurdno tragično komedijo Pošta (2019) je Vilčnik postavil na poštni urad, ki je včasih služil kot komunikacijski center, danes pa je samo še eden od členov v verigi prenasičene potrošniške obsedenosti.

»Žunko, Dellarea in Koritnik so trije karakterno povsem različni poštni uslužbenci, ki vedno znova preigravajo iste komične situacije, ki se med seboj razlikujejo le po zahtevah stranke, ki se vsakokrat pojavljajo v drugačni vlogi,« pravi Vilčnik.

Režiser uprizoritve, Juš Zidar, je o njej izjavil: »Na intimnem nivoju je to zgodba o posameznikih, ki živijo realnost, ki jih frustrira. Edino, kar jim preostane je hrepenenje po nekem drugem življenju, ki se morda nikoli ne zgodi. Torej zgodba o tem, kako nam življenje odteka v iskanju hipnih rešitev, da bi se začasno rešili nezadovoljnosti.«

Uprizoritev je leta 2021 prejela Nagrado za najboljšo uprizoritev 48. Mednarodnega festivala Infant v Novem Sadu, Srbiji.

Rok Gregor Vilčnik rokgre je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Za svoje literarno ustvarjanje je med drugim prejel tri Grumove nagrade za najboljšo slovensko dramo, Glazerjevo listino za književnost in dve žlahtni komedijski peresi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine