3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Kogojevi dnevi 2021 – jutri koncert Camerata medica

Piše: Jože Jan

V sklepu mednarodnega festivala sodobne glasbe “Kogojevi dnevi 2021” bo danes, 18. septembra ob 20. uri v Kulturnem domu Deskle koncert zdravniškega orkestra Camerata Medica s solisti. Orkseter vodi Franc Avsenek, kot solisti pa bodo nastopile sopranistke Sanja Zupanič, Nadia Ternifi in Ana Berus ter pianist Klemen Golner.

Obširen program sestavljajo tuja in slovenska dela. Med tujimi deli so znane arije velikih skladateljev od baroka (Händel) do klasicizma (Mozart) in romantike (Offenbach) ter italijanskega verizma (Puccini) . Med deli tujih skladateljev izstopata tudi Dvořakova pesem Když mne stará matka (Pesmi, ki me jih je naučila moja mati) in Tosellijeva Serenada. Slovenski del programa pa vsebuje dela Slovenska tema (Saša Šantel), Pojdem v Rute (Tine Bec), Serenada za godala (Benjamin Ipavec v priredbi Franca Avseneka), prekmursko ljudsko San se šetao (priredil Tilen Slakan), Življenje gre naprej (Franc Avsenek) in Cvetje v jeseni (Urban Koder v priredbi Franca Avseneka).

Zdravniški orkester Camerata Medica združuje zdravnike, študente medicine, zdravstvene delavce in tiste, ki gojijo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre. Orkester je nastal v začetku 90. let 20. stoletja. Orkester je v 30-letnem delovanju sodeloval na pomembnejših javnih medicinskih dogodkih (zaključek Plečnikovih dni), na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih organizira sam (Božično-novoletni koncert, zaključni koncert na Zdravniški zbornici, koncert v Polhograjski graščini, večeri v atriju v Celju) in na koncertih namenjenih širši publiki, kot je Poletje v stari Ljubljani. Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. Od leta 2011 z velikim uspehom orkester vodi Franc Avsenek.

Violist Franc Avsenek je končal nižjo in srednjo glasbeno šolo v Beogradu, akademijo za glasbo pa v Ljubljani. Od leta 1967 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 1980 pa je njegov violist solist. Zadnja leta se posveča pisanju in dirigiranju. Dvakrat je prejel Bettetovo nagrado.

Sopranistka Sanja Zupanič je na študij petja vpisala na Univerzi na Dunaju, a se po prvem letniku odločila za medicino. S petjem je v času študija medicina nadaljevala na ljubljanskem konservatoriju. Dosegla je visoke rezultate in priznanja na glasbenih tekmovanjih. Deluje na področju otroške psihiatrije.

Nadia Ternifi je študentka petja na Akademiji za glasbo ljubljanske univerze in deluje kot zobozdravnica pripravnica. Predstavlja se v ciklih ter koncertih simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik in simfoničnega orkestra KGBL. Je prejemnica zlatih plaket, prvih nagrad in posebnih priznanj na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Ana Berus je študirala medicino, poleg tega pa solopetje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Je prejemnica različnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Ana Berus, Nadia Ternifi in Sanja Zupanič so članice zasedbe Tri sopranistke.

Klemen Golner je študij klavirja končal na ljubljanski Akademiji za glasbo. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade. Že kot študent je sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in kasneje postal njegov stalni član.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine