5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

KNJIGA: Živijo, adijo, na laži te vedno dobijo

Knjiga pisateljice Christianne Jones in ilustratorke Christine Battuz Živijo, adijo, na laži te vedno dobijo je spet ena od knjig, ki zagotovo sodijo v bralno obzorje naših otrok.

Pripoveduje o Lovru, ki rad ustvarja izmišljije in se izraža po svoje, napihuje zgodbe in olepšuje resnico. Tako temu pravi sam Lovro, njegova mamica in očka pa ga svarita, naj neha lagati. Če bo kar naprej lagal, ga nihče več ne bo jemal resno. Tako se avtorici na simpatičen način lotita vprašanja, s katerim se otrok sreča na določeni stopnji osebnega razvoja. Otrok s svojimi izmišljijami sicer izraža svojo ustvarjalnost, razvija fantazijski svet in išče pozornost ter poskuša vzpostaviti odnos. Odrasli ga morajo sprejeti v odnos in ga voditi. V pričujoči slikanici navihane ilustracije ob domiselni zgodbi ponujajo izviren razplet in dobrodošlo iztočnico za pogovor v družini, vrtcu, šoli in še kje! Poleg nje so tu tudi druge: Sramežljivi Staš in govorni nastop, Lara Kosmulja, mala klepetulja in Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja!, ki s pravljičnimi liki postavljajo ogledalo našim najmanjšim. Na izviren način vabijo k pogovoru o izzivih, s katerimi se srečujejo mali nadobudneži, in ponujajo ogrodje za dobre odnose v družini, šoli, družbi. Vse omenjene slikanice so navihano-poučno in vsestransko dobrodošlo branje. Avtorica Christianne Jones je odraščala v majhnem ameriškem mestu. Njeni starši so bili učitelji, ki so se odločili, da doma ne bodo imeli televizije. Tako Christianne ni preostalo drugega, kot da se razvedri z branjem knjig. Doslej jih je prebrala že ogromno in jih 50 tudi napisala. Z možem in s tremi hčerkami živi v Minnesoti.

Ilustratorka Christine Battuz je rojena v Franciji, z možem in s sinom pa živi v Bromontu v Kanadi. Riše že, odkar lahko v roki drži pisalo. Ko je premišljevala, česa naj se loti po diplomi iz slikarstva v italijanski Perugii, jo je dober prijatelj – oblikovalec in bodoči mož prepričal, da se je posvetila ilustratorstvu. Ilustrirala je že več kot 60 knjig, ki so izšle v Severni Ameriki, Koreji in Evropi.

L. K.

KNJIGO LAHKO NAROČITE NA NASLEDNJI POVEZAVI.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine