4.5 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Kekec se po 50 letih vrača domov

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Na predlog Ministrstva za kulturo se domov vrača trinajst slovenskih filmov, med njimi sta tudi Kekec in prvi slovenski igrani celovečerni film Na svoji zemlji. Omenjeni slovenski filmi so bili vse od leta 1968 v hrambi Jugoslovanske kinoteke. Ministrstvo za kulturo je stroške hrambe od leta 1991 dalje že poravnalo in filmi so končno na poti v Slovenijo.

Ob odprtju Dnevov slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu je potekala simbolična primopredaja trinajstih slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili od leta 1968 v hrambi Jugoslovanske kinoteke. Filmi se tako po več kot petdesetih letih vračajo v Slovenijo, med njimi tudi sloviti Kekec.

Triglav film je predal filme v hrambo Jugoslovanski kinoteki na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo SR Slovenije (15. februar 1968). Takrat v Sloveniji nismo imeli primernega depoja za hrambo filmov na zelo gorljivem nitratnem filmskem traku.

Foto: Pixabay

Gre za filme, ki sodijo v slovensko filmsko klasiko (med njimi je tudi prvi slovenski igrani celovečerni film Na svoji zemlji) in so delo legendarnih filmskih režiserjev:

  • Franceta Štiglica: Na svoji zemlji (1948), Trst (1951), Svet na kajžarju (1952), Balada o trobenti in oblaku (1961),
  • Jožeta Galeta: Kekec (1951),
  • Bojana Stupice: Jara gospoda (1953),
  • Franceta Kosmača: Dobri stari pianino (1959), Ti loviš (1961),
  • Mirka Groblerja: Dobro morje (1958),
  • Jožeta Babiča: Tri četrtine sonca (1959), Veselica (1960),
  • Janeza Kavčiča: Akcija (1960),
  • Františka Čapa: Naš avto (1962).

Arhiv Republike Slovenije in Jugoslovanska kinoteka sta letos na podlagi izdanega soglasja Vlade Republike Slovenije na predlog Ministrstva za kulturo podpisala pogodbo o nadomestilu za hrambo in varstvo omenjenih trinajstih filmov. Nadomestilo za hrambo od leta 1991 je že poravnano in filmi bodo lahko končno vrnjeni v Slovenijo.

Odprtja Dnevov slovenskega filma in simbolične primopredaje so se udeležili direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar, direktor Jugoslovanske kinoteke Jugoslav Pantelić in veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Srbiji Damjan Bergant.

Foto: Vlada RS

Dnevi slovenskega filma tokrat potekajo že sedmič zapored. V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se bo med 8. in 11. decembrom odvrtelo štirinajst kratkih (animirani, igrani in dokumentarni) in celovečernih (igrani, dokumentarni) filmov.

Foto: Vlada RS

Pregled slovenske filmske produkcije je uvedla projekcije kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić – na letošnjem festivalu slovenskega filma dobitnik vesne za posebne dosežke, celovečernega dokumentarnega filma Slovenec, ki je preletel stoletje režiserja Dušana Miklavca in restavrirane digitalne kopije filma Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni.

Več o Dnevih slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki je objavljeno na spletni strani Slovenskega filmskega centra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine