12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Kdo je avtor teh zgodovinskih fotografij? Po javni objavi smo avtorja našli!

Piše: dr. Primož Lampič

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo pred časom našli serijo štirih črno-belih fotografij, ki jih objavljamo v tem članku, a nismo imeli podatkov ne o okoliščinah akcesije ne o avtorju. Fotografije so dimenzij 50 cm x 60 cm, a so bile za to priložnost digitalno obrezane, da je slikovni zapis bolje viden. Fotografije so datirane z letnico 1988 in signirane, žal z nečitljivim podpisom. Vse dosedanje poizvedba, kdo bi lahko bil njihov avtor, so bila zaman. Toda avtorja smo kmalu po objavi našli!

Podobe, ki jih je za članek preslikal Peter Žargi, sodelavec MAO, nedvomno sodijo skupaj, saj so očitno plod sekvenčnega snemanja ter tako tvorijo svojevrstno fotoinstalacijo oz. fotoreportažo razmeroma omejenega časovnega segmenta; v njih je nekaj filmskega. Kot skupina so bile nekje tudi razstavljene, saj so bile na podlago prilepljene z dvostranskim lepilnim trakom. Pri nestrokovni odstranitvi, znova v neznanih okoliščinah, so bile, kakor je delno mogoče razbrati tudi iz tu objavljenih posnetkov, dokaj poškodovane.

S svoji sicer mali zgodbi na zanimiv, celo humoren način pričajo o nekih nesporno dramatičnih, celo prelomnih časih slovenske zgodovine. Ker jih je brez dvoma posnel nekdo, ki se je zavedal absurdnosti situacije, hkrati pa je poznal medij in bil spreten pri njegovi uporabi, v muzeju menimo, da je podobe treba ohraniti.

V MAO sklepamo, da jih je ob neki priložnosti avtor ali nekdo drug podaril muzeju, a bi vendarle pred restavriranjem radi ugotovili identiteto avtorja, ga celo imeli celo čast spoznati osebno ali vsaj prejšnjega lastnika, in z njim, če se bo strinjal, sklenili darilno pogodbo ter podoba dali restavrirat ali pa mu jih vrnili.

Zato smo prosili avtorja, morebitnega prejšnjega lastnika ali kogarkoli, ki bi kaj vedel o avtorstvu, inštituciji in kraju javne predstavitve ter o okoliščinah, v katerih so bile fotografije predstavljene, da se nam oglasi.

Avtorja se je rekordno hitro našlo:

Avtor fotografij Demokracija 1-4 (1988) je znani ljubljanski arhitekt, grafični oblikovalec in fotograf Marjan Paternoster (r. 1952), informacijo nam je sporočila njegova sestra. Med drugim je bil tudi dolgoletni član Fotokluba Planinske zveze Slovenije. Na posnetku je dogajanje pred stavbo Nadškofije na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine