13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Kanadski zdravniki bodo predpisovali obiske muzejev

Skupina kanadskih zdravnikov se je odločila, da bo svojim pacientom za odpravo raznih tegob začela predpisovati brezplačne obiske muzejev. Program spodbujanja umetnostne terapije je plod partnerstva med Frankofonskim združenjem kanadskih doktorjev ter Muzejem lepih umetnosti iz Montreala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na podlagi programa bodo lahko pacienti, ki trpijo zaradi psihičnih ali fizičnih tegob, skupaj s svojimi ljubljenimi obiskali omenjeni muzej v Montrealu z namenom, da bi na njihovo boljše počutje vplivalo občudovanje umetniških del. Po besedah pobudnikov gre za pilotni projekt na svetovni ravni.

Posameznikom, ki se bodo voljni vključiti v ta alternativen postopek kurative, bo predpisanih do 50 brezplačnih vstopov v Muzej lepih umetnosti iz Montreala. Enkratna vstopnica vključuje obisk dveh odraslih oseb in dveh otrok.

Predsednica Frankofonskega združenja kanadskih doktorjev Nicole Parent je za AFP dejala, da se je doslej za vključitev v projekt odločilo okoli 100 zdravnikov. To naj bi po njenih besedah dokazovalo, da so tudi zdravniki odprti do alternativnih metod zdravljenja.

Dodala je, da so znanstveniki že dokazali, kako dobro umetnost vpliva na zdravje. Pozitivni učinki so podobni tistim, ki jih posameznik doseže s fizično aktivnostjo, saj se ob uživanju v umetnosti v podobnem obsegu poviša raven hormonov dobrega počutja. To posledično pripomore k lajšanju simptomov bolezni, kot sta depresija ali anksioznost, prav tako pa blaži stres in kronične bolečine.

V Muzeju lepih umetnosti iz Montreala že od leta 2016 razvijajo projekte v povezavi z umetnostno terapijo. Direktorica muzeja Nathalie Bondil je izrazila prepričanje, da bo v 21. stoletju kultura postala to, kar je za zdravje v 20. stoletju predstavljala fizična dejavnost.

V času trajanja projekta bodo zdravniki tudi redno beležili napredke pacientov. Nicole Parent si želi, da bi se za podobne iniciative odločili tudi drugi kanadski muzeji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine