8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Kako smo prišli do sem? Avtorska predstava Gregorja Zorca in Mateja Recerja

Piše: Jože Jan

V Gledališču Glej bosta v soboto, 20. novembra ob 20. uri Gregor Zorc in Matej Recer predstavila »Kako smo prišli do sem?«, kjer avtorja gledalca soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori.

S prevračanjem družbenih kontekstov preko individualnih zgodb gradita vpogled v bistvo človeškosti. Avtorja tako bolj kot o sebi govorita o nas. Njuno vprašanje »Kako smo prišli do sem« hkrati že ponuja odgovor: »Naprej gremo lahko samo skupaj!«

Gregor Zorc in Matej Recer, dva izjemna pripovedovalca zgodb, gledalca potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev.

Intimno pripoved naslonita na grozote druge svetovne vojne, ki se bijejo z mirno podgorjansko domačnostjo, strategije preživetja v Jugoslaviji s svetovljanskostjo globalnega kapitalizma, vaška solidarnost z urbanim nezaupanjem, življenje s smrtjo. Koliko razočaranj potrebujemo za pravo ljubezen; koliko strahu, da zberemo pogum za soočenje z neznanim; koliko sovraštva moramo premagati, da začnemo spravo; kolikokrat nam mora spodleteti, da najdemo svoj potencial; koliko izgube moramo preživeti, da smo srečni; kolikokrat moramo oditi, da prispemo; in koliko smrti je potrebnih, da lahko živimo?

Gregor Zurc deluje tako v eksperimentalnih gledaliških projektih na neodvisni sceni kot v institucionalnih gledališčih. Nastopil je tudi v več kot dvajsetih filmih in za vlogo v Šelestenju Janeza Lapajneta leta 2002 prejel Vesno za najboljšega igralca. Svoje odrske stvaritve zaznamuje z močno osebnim, celo intimnim izrazom.

Matej Recer je bil v devetdesetih letih član mednarodno uveljavljene gledališko-plesne skupine Betontanc. Leta 1999 se je zaposlil v SMG. Pojavljal se je kot voditelj televizijskih oddaj, občasno igra v nadaljevankah in filmih, veliko sodeluje z radiem ter gostuje v gledališčih najširšega spektra. Leta 2010 je bil med prejemniki nagrade za izjemno kolektivno stvaritev na Borštnikovem srečanju v Mariboru, leta 2002 je prejel posebno nagrado žirije na Festivalu malih odrov na Reki, leta 1992 je kot član skupine Betontanc prejel Župančičevo nagrado.

 Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine