3.9 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Jutri v Cankarjevem domu v Ljubljani odpira vrata 35. Slovenski knjižni sejem

V Cankarjevem domu (CD) se bo v jutri s slovesnostjo, na kateri bodo naznanili tudi letošnjega Schwentnerjevega nagrajenca, začel 35. Slovenski knjižni sejem (SKS). Nanj vabi podoba razsvetljenca Valentina Vodnika ob 200-letnici njegove smrti. V fokusu bo Evropa, mesto v gosteh pa Murska Sobota ob 100-letnici priključitve Prekmurja k matici.

Predsednik upravnega odbora SKS Zdravko Kafol je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedal, da na sejem letos vabi podoba enega izmed največjih predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, Valentina Vodnika ob 200-letnici njegove smrti. Poudaril je, da skuša biti SKS aktualen in družbeno odgovoren dogodek, ki se skuša odzivati na dogajanje okoli nas. Vodnikova podoba pa se navezuje tudi na fokus letošnjega sejma, Evropo, saj velja prav razsvetljenstvo, kot so zapisali organizatorji, “za temelj modernega obdobja evropske kulture”.

Program Evropa v fokusu sta skupaj pripravila Zveza kulturnih inštitutov v Sloveniji (Eunic) in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. V Ljubljano prihajajo tuji gostje iz osmih evropskih držav, med katerimi so irski pisatelj Jack Harte, ki se izredno angažira za literarno ozaveščanje, ena najvidnejših ustvarjalk na nemškem jezikovnem področju Sibylle Berg, letošnji Büchnerjev nagrajenec Lukas Bärfuss, z nagrado EU za književnost nagrajena severnoirska pisateljica Jan Carson ter italijanska založnica in avtorica Elisabetta Sgarbi, ki bo predstavila svoj dokumentarni film o Sloveniji Najbližji drugje.

Obiskovalci sejma bodo več o programu, institucijah, ki so ga pomagale oblikovati, in sejemskih gostih lahko izvedeli tudi v razstavnem prostoru Evropa v fokusu. Že drugo leto bo na sejmu poseben prostor zasedla Fotocona, namenjena predstavljanju fotografske umetnosti v knjižni obliki. Letošnjo 35. obletnico sejma pa bo zaznamoval tudi izid obiskovalcem posvečene knjige fotografij Selffish, v katero je fotograf Bojan Brecelj ujel obiskovalce lanskega sejma, ki so s kredo na tablico zapisali naslov svoje namišljene knjige, ki hkrati posreduje njihovo stališče do sveta.

V luči 100-letnice priključitve Prekmurja matični domovini pa bo na sejmu podrobneje predstavljena Murska Sobota. Nanjo se bo navezovalo več dogodkov, start pa bo že na torkovem odprtju, na katerem bo nastopil Vlado Kreslin. Prekmurju se bodo poklonili tudi na Pisateljskem odru, na katerem se bodo do nedelje vsako opoldne predstavili Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in Suzana Tratnik.

Na Založniški akademiji bodo po besedah vodje programa Mihe Kovača predstavili najnovejšo raziskavo bralne kulture in nakupovanja knjig Knjiga in bralci VI, ki jo Kovač podpisuje z Andrejem Blatnikom, Samom Rugljem in Patricio Rupar, vse pridobljene številke pa bodo skušali s pomočjo tujih gostov postaviti v mednarodni kontekst in jih narediti primerljive. Program Foruma za obiskovalce in Debatne kavarne bo ponovno posvečen najrazličnejšim aktualnim temam, na sejem pa se vrača tudi Ilustratorski kot z deli najvidnejših slovenskih ilustratorjev.

Otroškemu občinstvu bo namenjen Cicifest, katerega ambasadorka je pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan, ki je v svoji poslanici poudarila: “Biti doma v svojem jeziku – v tem sta velika svoboda in moč.” V sklopu Cicifesta bo na sporedu več predstav, delavnic in pripovedovalskih dogodkov. Na SKS bodo na ogled tudi tri razstave; ilustracij Ane Zavedlav, naslovnic zbirke Kondor ter haiku grafik.

Uradno odprtje sejma bo v torek v Linhartovi dvorani CD. Tedaj bodo razglasili letošnjega dobitnika Schwentnerjeve nagrade za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu ter podelili posebno priznanje SKS. Sicer pa bodo še številne nagrade podelili tekom sejma. Med drugimi bodo razglasili najboljši literarni prvenec 2019 ter knjigo, ki si bo po izboru obiskovalcev sejma prislužila naziv knjiga leta 2019.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine