2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Jurčičev »Sosedov sin« v Domu kulture v Šentvidu pri Stični

Piše: Jože Jan

Komorni oder Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi ob 19.30 v Domu kulture v Šentvidu pri Stični uprizoril eno najboljših povesti Josipa Jurčiča – Sosedov sin.  Povest je ob 140-letnici Jurčičeve smrti priredila dramaturginja Maja Borin.

Josip Jurčič je napisal prvi slovenski roman in prvo slovensko zgodovinsko tragedijo. Njegova povest »Sosedov sin« govori o Franici, lepi edinki bogatega Smrekarja, ki se zaljubi v Štefana, sina obubožanega in zapitega soseda Brašnarja. Stari Smrekar hčerki prepove, da bi se videvala s Štefanom in jo hoče poročiti z ženinom po njegovi izbiri. Ko je vse pripravljeno za poroko in ženin stoji pred oltarjem Franica pobegne s svoje poroke in izgine. Ko jo najdejo, njeno življenje visi na nitki. Zdravnik pove, da boleha za nevarno vročinsko boleznijo in se bo še isti dan odločilo, ali bo deklica živela ali umrla. Življenje deklice je v božjih rokah. Smrekarjeva gresta molit za hčerkino življenje in v cerkev vstopi tudi Štefan. Deklica ozdravi in oče spozna, da je naredil napako in se pobota s Štefanom.

Odrska adaptacija ohranja Jurčičev jezik, a je postavitev iz kmečkega okolja preselila v današnji urbani svet. Uprizoritev, ki gradi most med starim in novim, je na oder postavila inovativna mlada mariborska režiserka Mateja Kokol.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine