20.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 maja, 2024

Jubilejni koncert Slovenskega okteta in Festivala Ljubljana

Piše: Jože Jan

V sredo, 9. marca ob 19.30 bo v Križevniški cerkvi na Križankah Jubilejni koncert ob 70-letnici Slovenskega okteta in Festivala Ljubljana »Po aleji skladateljev«.

Tako Festival Ljubljana, kot tudi Slovenski oktet v letošnjem letu obeležujeta 70. obletnico delovanja. Slovenski oktet se bo ob sedemdesetih letih glasbenega poustvarjanja med marcem in decembrom z jubilejnim abonmajem »Iz arhiva Slovenskega okteta« poklonil svojim preteklim generacijam na sedmih koncertih v Križevniški cerkvi in Poletnem gledališču Križank.

V sredo, 9. marca bo prvi od teh koncertov: »Po aleji skladateljev«. Program združuje nabor sakralnih in domoljubnih pesmi skladateljev, ki so slovenski in jugoslovanski krajini vtisnili globok pečat, njihovi doprsni kipi pa danes krasijo Plečnikovo Alejo na Vegovi ulici v Ljubljani.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, oblikujejo ga skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do sodobnih skladb. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova predstavlja na domačih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake po svetu. V sedmih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

Oktet je izdal več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Za svoje delovanje je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado (1957, 1964), nagrado Društva Slovenskih skladateljev (1971), Velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in Častnim priznanjem Svetovnega Slovenskega kongresa (2016).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine