18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Je prenova ljubljanske Drame naslednje žarišče korupcije in neskončnih aneksov?

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Po tem, ko si je predsednik vlade Robert Golob skupaj z ministrico za kulturo Asto Vrečko ogledal poslopje SNG Drama Ljubljana, je ocenil, da je projekt prenove SNG Drama “zares potreben”, zato je prenovo napovedal “takoj”, ne glede na to, da so zadeve povsem zemljiškopravno neurejene. Projekt je označil za “projekt celotne vlade”, kar je dokaj primeren izraz, glede na to, da bodo na račun prenove vsi poskusili izvleči čim več iz javnih sredstev.

Robert Golob je napovedal uvrstitev projekta prenove, ki “ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade”, v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj. Očitno jim dejstvo, da prenova sploh nima niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje, ki pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za nadaljnje postopke in izračun dejanske vrednosti investicije.

Golob je napovedal takojšnjo prenovo SNG Drama, ker naj bi bila ta v zares slabem stanju. O prenovi se že dlje časa govori, vendar za izvedbo projekta niso dobili niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije. Kar je ironično, so bile Golobove besede, ki jih je povedal za javno televizijo, ko je vezano za prenovo povedal, da “ga je zmrazilo, da politiki veliko govorijo, pa tega v resnici ne mislijo“, sploh ko si je za enega takih pridobil naziv prav on, ki je obljubljal veliko, storil pa nič.

Spomnimo, prejšnji ravnatelj Igor Samobor je leto in pol pred iztekom svojega mandata  odstopil z mesta ravnatelja SNG Drama, kot razlog je navedel zamude in zaplete pri načrtovani obnovi gledališča. Razlogi za odstop niso bili osebne narave, je poudaril, odločitev je bila po njegovih besedah posledica odlašanja prenove gledališke zgradbe, ki se je pojavila v mandatu ministra za kulturo Vaska Simonitija. Slednja izjava je sicer privlečena za lase – o prenovi Drame se govori že dolga leta, do danes pa niso pridobili niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje – kar pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije.

Se je pa očitno aktualna vlada pod Golobovo taktirko odločila, da bo po hitrem postopku skušala iz javnih sredstev izvleči čim več, kar je bilo tudi pričakovano. Da bi lahko sploh začela s pridobivanjem ustrezne dokumentacije, bo projekt uvrstila v nacionalni program razvojnih projektov, s tem pa izčrpala vsa možna sredstva za prenovo. V nacionalni program razvojnih projektov bodo projekt Drame uvrstili ob rebalansu za leti 2022 in 2023, ki ga bo vlada obravnavala na seji konec avgusta.

 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da so se na ministrstvu z ravnateljico Drame že predhodno sešli in razmišljali ter se pogovarjali o rešitvah, za to, da Drama še ni bila prenovljena, pa je okrivila prejšnje vlade. Zgradbo ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja, novi megalomanski načrt arhitektov pa naj bi bil vreden skoraj dvakrat več, kot je bilo zapisano v projekcijah.

Nekdanji ravnatelj SNG Drame Igor Samobor (Foto: STA)

In medtem ko nova vlada vključno s tedanjim ravnateljem Drame Samoborjem za to, da prenova ni bila izvedena,  krivi prejšnjo vlado, ne pozabimo omeniti, da so bile odkrite nepravilnosti v poslovanju in ravnanju dotičnega Samobora, o čemer smo že poročali. ERAR  je lani prikazal, da je bilo iz naslova SNG Drama od leta 2013 opravljenih več izplačil na naslov Igor Samobor, s. p., kar bi lahko pomenilo nezdružljivost funkcije direktorja SNG Drama Ljubljana, ki jo je opravljal Igor Samobor, s tem da je hkrati kot s. p. prejemal plačila od SNG Drame Ljubljana.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so potrdili, da so lani novembra prejeli prijavo glede nezdružljivosti opravljanja funkcije direktorja SNG Drama in hkrati plačevanja Samoborju kot samostojnemu podjetniku s strani Drame SNG. Novembra lani je Samobor sicer odstopil, med razlogi za odstop pa navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, vendar je bila to nebuloza, saj se je o prenovi Drame govorilo že nekaj let, vendar niti do danes niso pridobili niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine