5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Jasna Tuta: Vse barve Polinezije. Tri leta jadranja v večnem poletju

Izšla je nova knjiga Jasne Tuta o morju, jadranju in vsakdanjem življenju v Francoski Polineziji. Včeraj je bila prvič predstavljena na Opčinah v dvorani Zadružne kraške banke. 

Včeraj zvečer je Jasna Tuta v nabito polni dvorani Zadružne kraške banke predstavila svojo novo knjigo o jadranju, daljnji, sončni in pisani Francoski Polineziji z naslovom Vse barve Polinezije.

Večer je vodil Mitja Tretjak. Tja daleč za obzorje nas je poneslo Jasnino pričevanje o doživljanju svobode jadranja, pri tem pa so pomagale fotografije in filmčki z njenega jadranja po Polineziji. (Foto: L.K.)

Za še pristneši okus Polinezije sta zapelsali plesalki Mana Tahiti Slovenija. Foto: (L.K.)

Novo leto je na knjižne police prineslo novo knjigo o morju, natančneje pripoved o morskih ljudeh iz krajev, ki veljajo za sanjsko počitniško destinacijo. Francoska Polinezija je resnično domovina večnega poletja, kraj odklopa na peščeni plaži in v palmovi senci, raj za potapljače in jadralce, kraljestvo umirjenega, a tudi preprostega življenja, kjer tempo narekujejo vremenske razmere, so zapisali v sporočilu za javnost pri založbi ART.

Jasna Tuta je ravno tu zaključila mesec dolgo jadranje čez Tihi ocean na 11-metrski jadrnici Calypso. Dolgo plovbo, polno fizičnih in psiholoških naporov v neskončni morski pokrajini, je pred tremi leti zbrala v obliki dnevniških zapisov v knjigi Moj svet sredi oceana. Ta je doživela velik uspeh pri slovenskih bralcih in od decembra gre za med tudi njen prevod – A drop in the ocean. Bralci in poslušalci njenih predavanj pa so si od vsega začetka želeli izvedeti tudi, kakšno je življenje na cilju, v sanjski Polineziji, ki je v vseh smislih tako zelo daleč od nas.

Zato se nova knjiga Vse barve Polinezije, ki je ravnokar izšla pri založbi ART, geografsko začne prav tam, kjer se je zaključila prva. In če je bila v prvi knjigi v ospredju pot, je tokrat govora samo o cilju. Avtorica v petnajstih poglavjih podrobno opiše triletno odkrivanje ravno tolikšnih tropskih otokov, kjer je življenje resda bolj umirjeno in skromno od našega, vendar drugače bogato. Tudi tokrat ne gre za potopis, pač pa za pripoved o vsakdanjem življenju jadralca, ki se ob vsakem sidranju znajde v novem majhnem svetu, v katerem mora vzpostaviti nov stik in odnos z domačini in pogosto tudi z nemirnim morjem. Je pripoved o spoštljivem približevanju, človeški toplini in radovednosti, o enostavnosti življenja in iskanju umirjenega tempa. Je kolaž utrinkov in močnih občutkov, je zgodba o iskanju zemeljskih in morskih zakladov in vnovičnem razumevanju, da se sreča skriva v majhnih, preprostih stvareh.

Knjiga ponuja podobe močnih odtenkov, v središču katerih so predvsem ljudje, njihova življenja in pripovedi. Gre za domačine najbolj odročnih otočkov kot tudi za najbolj nenavadne in izjemno zanimive jadralne posadke, ki so se odločile del življenja preživeti na morju. V knjigi je tudi veliko srečanj z živalskim svetom, saj je bilo plavanje s kiti, delfini, mantami in morskimi psi del Jasninega vsakdana.
Knjigo bodo z užitkom prebirali jadralci, popotniki, ljubitelji morja in ostali radovedni sanjači, ki so se kdaj poigrali z mislijo, da bi se nekoč podali v ta ali kakšen drug zemeljski raj, za kratek čas ali pa kar za stalno.

Jasna Tuta podpisuje svojo novo knjigo. (Foto: L.K.)

Vse barve Polinezije so zbrane na 300 straneh s 180 fotografijami, v katere se lahko bralec zazre vsakič znova, ko si želi terapevtskega oddiha.

»Enkrat v življenju je treba iti tja, da nas obsije sončnost, milost brezskrbnosti in zaupanja v življenje. Pa čeprav samo z branjem knjige …« Alenka Rebula

***

Jasna Tuta se počuti doma povsod tam, kjer je morje, a njen najljubši pristan je domači Sesljan pri Trstu. Po izobrazbi je profesorica razrednega pouka, po duši in življenjskih zgodbah pa popotnica. Rada ima plavanje, jadranje, potapljanje, snorklanje, skratka vse, kar ji omogoča tesen stik z morjem. Svoja potovanja že skoraj desetletje opisuje v reportažah, elektronskih novičkah, radijskih oddajah in knjigah.
Več o Jasni lahko preberete na njeni spletni strani www.jasnatuta.com.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine