3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Izšel je napovednik filma “Bucha”, ki temelji na resničnih dogodkih

Piše: C.R. /Diana Mogilevič / UNIAN

13. septembra, na dan mesta Bucha, sta filmski producent Alexander Shchur in režiser Stanislav Tiunov predstavila napovednik za svojo filmsko dramo “Bucha”.

Zaplet celovečernega filma temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v mestih Bucha, Vorzel, Gostomel, Irpen med rusko okupacijo februarja-aprila 2022.

TRAILER:    //www.youtube.com/watch?v=26PKj9VcUws&t=168s

Biografski film bo govoril o reševanju 203 lokalnih prebivalcev Buche, ki jih rešuje Konstantin Gudauskas, državljan Kazahstana, ki je v Ukrajini prejel politični azil in živi v Buchi. Z začetkom ruske invazije ima zahvaljujoč kazahstanskemu potnemu listu možnost priti na ozemlje, ki so ga zasedle ruske čete, in odpeljati civiliste. Konstantin ne le rešuje ljudi, ampak tudi na lastne oči vidi vso grozo vojne in okupacije – umore, rope, posilstva.

Po deokupaciji Kijevske regije je Konstantin postal junak številnih publikacij in televizijskih zgodb v vplivnih nacionalnih in svetovnih medijih, vključno s francosko izdajo Le Monde, televizijskim kanalom France 24, britanskim televizijskim kanalom ITV news in drugimi.

“Potem ko se je aprila izvedelo, kaj se dogaja v Buči in drugih mestih v Ukrajini, ki so bila okupirana, je postalo jasno, da mora biti tragedija ukrajinskega ljudstva znana po vsem svetu,” pravi Oleksandr Shchur, producent filma Bucha. Verjamemo, da bo izvedba tega projekta pomagala Ukrajini pritegniti pozornost mednarodne skupnosti in bo spodbudila k povečanju gospodarske in vojaške pomoči v prihodnosti.”

Snemanje filma “Bucha” je predvideno za december-januar, premiera pa bo na obletnico tragedije.

V film bo vključen tudi prizor reševanja slavnega ukrajinskega skladatelja, Ševčenkovega nagrajenca Igorja Poklada, ki je bil med dogajanjem v filmu v svoji hiši v Vorzelu. Nekatera dela Igorja Dmitrijeviča, kot sta “Moč ptice” in Pohod stotih iz operete “Čarovnica iz Konotop”, bodo uporabljena kot zvočni posnetki v filmu. Avtor glavne glasbe za film je Isa Melikov, znani azerbajdžanski skladatelj in producent.

V vlogi glavnega antagonista je nastopil Vjačeslav Dovženko, ukrajinski gledališki in filmski igralec, dobitnik nagrade Zlata Dziga za najboljšo moško vlogo.

“Ker že imamo prve tuje naložbe in jasno razumevanje, da je vsaka grivna v Ukrajini potrebna za pomoč našim oboroženim silam, še naprej načrtujemo zbiranje sredstev v tujini prek donacij in vlagateljev,” pravi Stanislav Tiunov, filmski režiser. “Tudi Ukrajinci lahko pomagajo čim bolj razširjati informacije o posnetku, da bi pritegnili pozornost medijev, ljudi iz medijev in pokroviteljev.”

Napovednik za film “Bucha” je bil predstavljen v Kijevu v kinu Oscar, dogodek je zbral veliko število medijev in polno dvorano gostov, med njimi Andrej Khlyvnyuk, Semyon Gorov, Alexey Sukhanov, Olga Sumskaya, Oleg Panyuta, Andrey Džedžula, Daniel Salem, Marina Kinah, Elena Grebenjuk, Vladimir Nečiporuk, Artemij Egorov, Dmitrij Oskin, Jurij Veliki, Valerij Židkov, Stepan Kazanin, Andrej Alferov, Dmitrij Muravski, Vitalij Borisjuk, Vladimir Žuvnir, Irina in Vjačeslav Djudenko, Olimpija Vaitmustaš in Aleksander Smirnov. Prisotni so spomin na pokojne počastili z minuto molka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine