1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Italija začasno vrnila delček partenonskega friza Grčiji

Piše: Jože Jan

Del zahodnega friza Partenona, ki je že več kot dve stoletji v Palermu v Italiji, je bil ta ponedeljek začasno vrnjen Grčiji.

Tako imenovani »Faganov fragment«, del zahodnega friza Partenona, se je v ponedeljek vrnil v Atene, kjer bo razstavljen v muzeju Akropole. Fragment predstavlja nogo Artemide, grške boginje narave, lova in rojstev ter spada v del Partenona, ki je posvečen božanstvom Olimpa.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je na slovesnosti v muzeju Akropole sprejel Faganov fragment, ki ga je italijanski muzej poslal kot osemletno posojilo in izjavil, da je to »pomembni korak, ki odpira pot drugim muzejem. Sledite tej poti. Brez dvoma je najpomembnejše, da vsi muzeji razumejo, da se morajo Partenonski deli vrniti sem, kjer je njihov dom,« je izjavil grški premier.

Grčija že desetletja prosi Anglijo, naj vrne dele Partenona, ki jih je z dovoljenjem takrat vladajočega otomanskega sultana angleški diplomat Lord Elgin vzel iz starodavnega templja na Akropoli in poslal v London. Kasneje jih je prodal angleški vladi za 35.000 funtov. Od leta 1939 so razstavljeni v Britanskem muzeju, muzej Akropole pa razstavlja le kopije

Fragment, ki ga je posodila Italija, je bil v rokah Roberta Fagana, nekdanjega britanskega konzula na Siciliji, leta 1820 pa ga je kupila univerza v Palermu.

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine