15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

In memoriam – Metka Krašovec (1941 – 2018)

Sporočamo, da je preminula slikarka Metka Krašovec. Metka Krašovec je bila rojena 7. 10. 1941 v Ljubljani. Maturirala je na klasični gimnaziji (1960) in diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1964) ter nato tudi magistrirala na oddelku za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici (1966) in na oddelku za grafiko pri prof. Riku Debenjaku (1970). V tujini je opravila specializacijo za grafiko na Ohio University, Athens, Ohio (ZDA, 1966–1967) in na Royal College of Art v Londonu (1974–1975). Leta 1977 je kot prva profesorica začela poučevati na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1991 je bila izvoljena v naziv redne profesorice za slikarstvo in risanje), kjer je poučevala do upokojitve leta 2008.

V več kot petih desetletjih izredno plodnega ustvarjalnega dela je imela številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini in je za svoje slikarsko delo prejela številne nagrade, med drugim leta 1983 Jakopičevo nagrado in 2017 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Leta 2012 je imela v Moderni galeriji veliko pregledno razstavo, na kateri se je pred nami razprostrl celotni osupljivi razpon njenega dela: vse od njenih znamenitih rdečih slik iz sedemdesetih let do erupcije enigmatičnih in duhovitih risb iz osemdesetih let do angelskih bitij v brezčasnih pokrajinah, ki jih je slikala od devetdesetih let naprej. To je bila hkrati prva obsežna pregledna razstava ženske umetnice v nacionalni galeriji. V nacionalni zbirki Moderne galerije hranimo 27 njenih del.

Metka Krašovec je bila v slovenskem slikarstvu v zadnji tretjini prejšnjega stoletja pa vse do zadnjih del izpred nekaj let edinstvena zaradi več razlogov: bila je neustrašno iskrena in s svojo senzibilnostjo je v svojem delu intuitivno materializirala fantastične podobe, bitja, pokrajine, atmosfere. Pri svojem ustvarjanju je vztrajala z nadčloveško disciplino, bila je neomajna in predana, edinstvena kot slikarka in profesorica v svetu moških. Vsakič znova je hodila po tveganem robu silovite izpovednosti notranje podobe, ki jo je obsedeno zasledovala. Ustvarila je izjemen opus, povsem samosvoj slikarski svet in njeno ime postaja prava metafora zanj.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine