9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Imate radi božič? Nocoj v Cankarjevem domu božični koncert radijskih ansamblov z New Swing Quartetom

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj tradicionalni božični koncert Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija. Vodil ju bo Patrik Greblo, v goste pa so povabili legendarni New Swing Quartet, s katerim so izbrali najlepše božične in duhovne pesmi. Ker je koncert razprodan, so javnosti odprli tudi popoldansko generalko.

 

New Swing Quartet bo na velikem odru CD z revijskim orkestrom spet stal ob svoji 50-letnici. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Band RTV Slovenija pod Greblovim vodstvom bo poustvaril božične in duhovne pesmi ameriškega juga v preobleki za veliki orkester.

Posebna pozornost bo namenjena tudi tradicionalnim pesmim božično-novoletnega repertoarja. Ob harmonijah pesmi, kot so Sveta noč, Ave Maria, Glej zvezdice božje in druge, bo New Swing Quartet poustvaril tradicionalno božično praznovanje. Vokalni kvartet bo nastopil v zasedbi, ki deluje vse od leta 1988: Dare Hering, Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar in Marijan Petan, piše na spletni strani CD.

Kot je za STA povedal Kozlevčar, bo na koncertu zazvenelo precej simfoničnih priredb izpod peresa pokojnega Miljenka Prohaske, ostale je prispeval sam. Greblo pa je pripravil “pretanjen instrumentalni venček božičnih pesmi s simfoniki”.

“Ker nas nekateri poslušalci ob našem praznovanju 50. obletnice delovanja še niso slišali, nismo zanemarili niti naše ‘rdeče niti’, črnskega gospela in spirituala, kjer bo v virtuoznih tenorskih barvah zablestel izvrstni Oto Pestner, zapeli pa vam bomo tudi a cappella in z mojo klavirsko spremljavo,” je še pojasnil Kozlevčar.

New Swing Quartet, ki je v Slovenijo ponesel gospel in spiritual, ga deloma oplemenitil z jazzom ter s tem zaslovel po svetu, se je za 50-letnico nastopanja v letošnjem letu združil po desetletnem premoru. V vsem tem času je odpel več tisoč koncertov v prestižnih koncertnih dvoranah in stolnicah ter na sprejemih pri največjih državnikih skoraj po vsem svetu.

Nastopal je po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA in Aziji ter kot prva skupina izvajalcev ameriško duhovno glasbo v angleškem jeziku izvajal tudi na več gostovanjih po Sovjetski zvezi. Njegova diskografija obsega 46 izdaj na različnih nosilcih zvoka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine