9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Icarus – svetovna premiera plesne uprizoritve v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V četrtek, 28. oktobra bo ob 18.30 uri v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica svetovna premiera plesne uprizoritve »Ikarus«. Predstava je v okviru Plesnega festivala Visaví Gorizia.

Plesni festival Visaví Gorizia je prvi mednarodni čezmejni festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici. Naslov Evropske prestolnice kulture 2025, ki ga je Nova Gorica z Gorico pridobila s skupno kandidaturo predstavlja skupni cilj za rast in razvoj. Festival se je prvič organiziral leta 2020 in se sedaj začenja uveljevati na nacionalni in mednarodni ravni.

Ikarjeva legenda je zelo poznana. Navdaja pa nas vprašanjem: Je Ikar heroj ali lahkomiselnež? Kaj nas v zgodbi najbolj pretrese: padec ali polet? Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu.

Mit je navdihnil plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

MN Company sta leta 2008 ustanovila koreografa in umetniški vodji Michal Rynia in Nastja Bremec Rynja. Živita v Novi Gorici. O svetovni premieri plesne uprizoritve »Ikarus« sta dejala: » V predstavi sodeluje deset plesalcev, ki prihajajo iz Slovenije, Italije, Japonske, Koreje, Nizozemske in Romunije. Gibanje je kompleksno in vedno iščemo nove načine za premikanje telesa, nove načine izražanja, ki povezujejo preteklost, sedanjost in prihodnost. Morda boste videli ali celo našli odgovor na vaša vprašanja o svojem mestu v današnji družbi, poleg tega lahko preprosto uživate v svetlobni projekciji in seveda v skupini mednarodnih plesalcev, ki premikajo meje gravitacije, da bi vam skozi lepoto in grobost gibanja prenesli sporočilo, v katerem svetu živimo, in v svetu, ki si ga predstavljamo. Resnično si ne želite zamuditi svojega mesta na premieri 28. oktobra ob 18.00 na festivalu Visavi.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine