30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Hud udarec za Benetke: dragocene mozaike iz bazilike sv. Marka odplaknilo v kanalizacijo

Dragoceni mozaiki iz bazilike sv. Marka v Benetkah so zaradi poplav utrpeli hudo škodo, ki naj bi znašala več milijonov evrov. Mozaike, ki so krasili marmorno grobnico iz 12. stoletja, v kateri se nahajajo relikvije evangelista Marka, je zaradi visoke plime odplaknilo v kanalizacijo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

V baziliki ves čas delujejo vodne črpalke, ki skušajo zajeti vodo okrog oltarja in pod rožnato-belimi kamnitimi oboki, piše AFP.

Po besedah zastopnika bazilike Carla Alberta Tesserina, ki je odgovoren tudi za upravljanje s kulturno-zgodovinskim objektom, “govorimo o večmilijonski škodi”. Kot je poudaril Tesserin, je bazilika že 20 let podvržena plimovanju morja, vendar tako visokega nivoja vode v Benetkah – 1,87 metrov – že dolgo niso beležili. Več vode je v baziliko vdrlo le leta 1966, ko je gladina morja v mestu dosegla 1,94 metra.

Tokrat je veter povzročil, da je na slovitem Markovem trgu nastalo jezero, voda pa je vdrla v cerkev. “Česa takega nismo videli še nikoli, niti v poplavi leta 1966”, je povedal Tesserin, ki je obenem poudaril, da so že vrsto let opozarjali na to nevarnost, saj je cerkev na najnižji točki v Benetkah.

Škode pa ne povzroča le voda, temveč tudi sol, ki se zažira v stene in umetnine cerkve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine