12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Historial bo Škofjo Loko znova vrnil v srednji vek

Osrednja tema letošnjega Historiala, ki bo danes Škofjo Loko vrnil v srednjeveške čase, je oživitev legende o zamorcu s krono. Tradicionalna zgodovinska etnološka prireditev bo obiskovalcem razkrila bogastvo dediščine, od tradicije rokodelskih mojstrov, prek grajske in ljudske kulinarike do srednjeveških balad in renesančnih plesnih korakov.

Kot pravi škofjeloški župan Miha Ješe, je Historial enotno ime za vrsto zgodovinsko-etnoloških dogodkov, ki vsak zase ohranja del škofjeloške zgodovine. Tako je izvirno, a še zmeraj pristno predstavljena stoletna krajevna kulturna in zgodovinska dediščina škofjeloškega območja.

Na Historialu se bo vnovič razkrilo pravo bogastvo materialne in duhovne kulture. To so tradicionalna umetnostna obrt, ki temelji na dolgi cehovski tradiciji rokodelskih mojstrov, bogate recepture grajske in tradicionalne ljudske kulinarike, srednjeveška in renesančna glasbena zapuščina, dramatične srednjeveške pesmi in balade ter renesančni plesi.

“S Historialom Škofja Loka postaja mesto, kjer iz bogastva lastne kulturne dediščine znamo ustvariti nadvse zanimive in privlačne turistične zgodbe. In Škofja Loka ima zgodbe, ki predstavljajo brezčasnost in zmožnost povezovanja različnih časovnih obdobij,” je prepričan župan.

Andreja Križnar iz Turizma Škofja Loka je pojasnila, da bo rdeča nit letošnjega tradicionalnega festivala tema zamorca s krono. Legenda pripoveduje, da je zemljiški gospod Abraham s svojim služabnikom zamorcem potoval po Poljanski dolini. V gozdu sta naletela na medveda. Abraham je obstal, zamorec pa je z lokom pokončal medveda. V zahvalo, ker mu je služabnik rešil življenje, je Abraham dal v mestni grb naslikati glavo zamorca.

To legendo bodo na letošnjem Historialu z dramsko predstavo, ki so jo pripravili že v letih 2012 in 2013, ponovno oživili. Predstava bo na ogled ob 11. in 18. uri na Mestnem trgu. Današnji dan bo sicer zaznamovalo celodnevno dogajanje, ki se začenja že ob 9. uri z odprtjem sejma. Nato se bodo vrstili plesni in glasben nastopi domačin in tujih skupin ter drugi dogodki.

S tradicionalnimi veščinami se bodo predstavili različni rokodelci. Letošnja novost pa je nov kreativni center, vezan na tradicijo klobučarstva. Prav tako bosta na Spodnjem trgu oživeli cvetličarna in stara lekarna. Celoten otroški program pa bo na obnovljenem trgu pod gradom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine