4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Hiša Bernarde Albe v Mariboru

Piše: Jože Jan

V petek, 12. novembra se bo ob 20. uri v Slovenskem narodnem gledališču Maribor predstavila poetična tragedija »Hiša Bernarde Alba« španskega umetnika Federica Garcíe Lorce v koprodukciji SNG Nova Gorica, Gledališča Koper in Drame SNG Maribor.

Hiša Bernarde Albe ja zadnja drama Federica Garcíe Lorce, ki jo je ta španski pesnik, dramatik in vsestranski umetnik napisal v času španske civilne vojne samo nekaj mesecev preden so ga ustrelili falangisti. Skupaj s »Krvavo svatbo« in »Yermo« tvori »Hiša Bernarde Albe« trilogijo tragedij, ki temeljijo na konfliktu človeka med močjo usode in strastmi.

Hiša Bernarde Albe prikazuje boj ženske proti tiraniji moralnih in družbenih zakonov, proti tradiciji in patriarhalni avtoritarnosti. Kakor pravi režiserka uprizoritve Yulia Roschina, je drama »zapis, odtis (notranje) dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata. Pred nami in v nas razpira kolektivno rano ločenosti, odtujenosti in odsotnosti ljubezni, topline, mehkobe in nežnosti. Zdi se, da se strogosti, kritičnosti, obsojanju, primerjanju, tekmovalnosti in nenehnemu notranjemu nadzoru lahko zoperstavimo le z uporom, tako da vrnemo udarec z enako silo, da lahko le tako vstopimo v lastno moč. Vendar uprizoritev v nas prebuja globoko vedenje, da je pot naše (od)rešitve v odpuščanju in da je naša največja moč v nežnosti.«

Predstave se bodo ponovile 13. , 14. , 16. in 19. novembra ob 20. uri.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine