0.6 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Hinko Smrekar – 2. del razstave v Narodni galeriji

Piše: Jože Jan

Narodna galerija odpira drugi del izjemne razstave o življenju in delu Hinka Smrekarja, vsestranskega umetnika, ki je zaznamoval umetnostno, družabno in politično življenje prve polovice 20. stoletja. Zaradi obsega je razstava bila razdeljena na dva dela. V drugem delu, ki bo na ogled od 27. oktobra do 13. februarja 2022, bodo razstavljena Smrekarjeva dela po prvi svetovni vojni do njegove smrti. Poleg številnih karikatur in drugih portretov je Smrekar v tem obdobju ustvaril dva cikla, ki sta pravi preroški viziji: grafični cikel Sedem naglavnih grehov in cikel risb Zrcalo sveta.

Hinko Smrekar (1883–1942) je eden največjih pionirjev v zgodovini slovenske umetnosti: bil je med začetniki grafike in stripa pri nas, ustvaril je vrsto pravljičnih, ljudskih in fantastičnih prizorov, z ilustracijami za literarna dela je pomagal povzdigniti knjižno opremo na mednarodno raven, tenkočutno je ilustriral otroška dela. Bil je mojster slovenske satire in karikature, ost je naperjal proti sebi, kazal na hibe prijateljev, predvsem pa se je lotil zlorab politikov in zablod vsakdanjih ljudi.

Slovenska javnost Smrekarja najbolj pozna po kartah za tarok, ilustracijah prvih knjižnih izdaj Ivana Cankarja in po Levstikovem Martinu Krpanu, ki je tudi prva slovenska izvirna slikanica.

Hinko Smrekar je ustvaril okoli dva tisoč del. Ko je bil med fašistično okupacijo Ljubljane brez sodbe ustreljen v Gramozni jami, je Slovenija izgubila neizprosnega in pronicljivega umetnika in kritika, ki ni nikoli izgubil svojega človekoljubja.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog v dveh delih. V prvem katalogu je predstavljen Smrekarjev čas, življenje in delo, podrobneje so predstavljene tudi izbrane umetnine, ki bodo na ogled na razstavi. V drugem katalogu so navedene vse evidentirane umetnine z bibliografijo in seznam razstav.

Razstava bo odprta 27. oktobra ob 10. uri v Narodni galeriji, Prešernova 24.

Zadnje novice

Sorodne vsebine