3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Hecno: umetniki protestirajo zaradi stališča veleposlanika v Rimu, ker slednji ni podprl jugonostalgično usmerjene razstave?!

Piše: P. G.

V torek je v javnost prišla novica o nekakšni protestni izjavi avtorjev sodobne umetnosti, ki so dosegli postavitev razstave »Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije« v Rimu. Kot so zapisali, razstavo »organizira in v celoti financira Nacionalni muzej sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu, eden najpomembnejših svetovnih muzejev sodobne umetnosti. Gre za izjemen uspeh, saj so k oblikovanju razstave povabili slovensko strokovnjakinjo, mednarodno priznano, nagrajeno in uveljavljeno kustosinjo sodobne umetnosti Zdenko Badovinac. To je prvi primer, ko kustosinja iz Slovenije kurira tako veliko razstavo v centralni in najpomembnejši instituciji ene od zahodnoevropskih držav. Povabilo prestižne institucije slovenski kustosinji in sodelovanje 14 slovenskih umetnic in umetnikov na razstavi v muzeju MAXXI bi moralo za Republiko Slovenijo predstavljati izjemno diplomatsko priložnost.«

A zmotilo naj bi jih, ker veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj ni izkoristil te izjemne priložnosti, pač pa naj bi poslal celo depešo, v kateri naj bi se do razstave opredelil negativno, saj naj bi predstavljala posmeh obletnici slovenske države. Namreč, razstava skuša nekako poudariti skupen jugoslovanski prostor, kar je glede na to, da letos obeležujemo 30 let slovenske državnosti, precej bizarno. Tako kot je bizaren tudi internacionalizem, ki iz veleposlanikovega stališča dela škandal, češ da gre celo za nacionalistični diskurz, »nevreden veleposlanikove misije«.

Tvorce razstave pa očitno bolj skrbi to, da bi prišlo do odpovedi gostovanja razstave v Sloveniji zaradi usmeritve trenutne vlade, konkretno ministrstva za kulturo in ministrstva za zunanje zadeve. Gostovanje razstave je sicer predvideno konec leta 2021 v Moderni galeriji. No, verjetno pa je v ozadju vprašanje financiranja iz davkoplačevalske vreče.

Glede na stalno posiljevanje slovenskega izobraževalnega in kulturnega prostora z levičarskimi temami in jugonostalgijo se lahko vprašamo, ali gre tu morda spet za ustvarjanje pritiska in pridobivanje pozornosti javnosti, glede na to, da bo ob 30-letnici slovenske osamosvojitve vlada več finančnih sredstev namenila dogodkom, ki so povezani z omenjeno obletnico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine