4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Grozljive razsežnosti ruskega obstreljevanja Ukrajine v mesecu maju – Festival Ljubljana pa je spet povabil Anno Netrebko, ki velja za ljubljenko Kremlja

Piše: C. R., UNIAN

Še nikoli v zgodovini našega planeta nobena država in nobeno mesto nikoli ni bilo izpostavljeno tako močnim zračnim napadom s številnimi hipersoničnimi balističnimi in manevrirnimi raketami ter naprednimi vojaškimi brezpilotnimi letali, kakor jih je utrpel Kijiv utrpel v mesecu maju, ki je pravkar minil!

Samo nad Kijivom je zračna obramba maja uničila sedem letalskih raket Kindžal, 13 balističnih raket Iskander; 65 manevrirnih raket X-101, X-555 in Kalibr ter kar 169 brezpilotnikov. Maja 2023 je Rusija nad Ukrajino izstrelila več kot 300 iranskih brezpilotnih letal kamikaze serije Shahed. To je najintenzivnejša uporaba tega oborožitvenega sistema do zdaj! Andrij Kramarov, rezervni častnik ukrajinskih oboroženih sil in vojaški strokovnjak, je za UNIAN dejal, da so bila vsa prizadevanja Rusije v zadnjem mesecu namenjena predvsem onemogočanju protinapada ukrajinskih oboroženih sil. Hkrati imajo Rusi fiksno idejo: ustvariti sliko porušenega Kijiva.

Številke so strašljive. In napadi ne ponehajo, tudi če kak dan zavlada zatišje. Ukrajinska protiofenziva se pripravlja v strogi tajnosti in tišini, saj jo pripravljajo tako, da bi bilo človeških izgub čim manj. Prav danes je vrhovno poveljstvo Ukrajine ovrglo govorice, ki jih je sprožila Rusija, da naj bi se protiofenziva že začela. Vojna traja in trpljenje vojakov na frontni črti in civilistov v mestih, ki jih ruske sile vsaj dan obstreljujejo, je nepredstavljivo. Da je agresor in napadalec na suvereno državo Ukrajino Rusija, Putin in njegov krog je jasno. Evropska unija in ZDA podpirata Ukrajino v tem boju in jo bosta podpirali dokler bo potrebno.

V enem letu Golobove vlade ni bilo organizirane nobene dobrodelne prireditve ali koncerta v podporo Ukrajini!

Kako pa je v Sloveniji s podporo Ukrajini? Pod to vlado je šlo v Ukrajino nekaj orožja, predvsem ker je šlo že za dogovor s prejšnjo, Janševo vlado, in verjetno tudi kaj humanitarne pomoči, vendar pri nas v enem letu vladanja Golobove vlade ni bilo organizirane nobene dobrodelne prireditve ali koncerta v podporo Ukrajini (!!); namesto tega je Festival Ljubljana spet povabil pevko rusko Anno Netrebko, ki vojno v Ukrajini obsodila šele potem, ko so ji začeli odpovedovati koncerte, medtem ko ni nikoli javno obsodila predsednika Putina, niti ga ni pozvala, naj ustavi vojno, v Rusiji tudi ni bila razglašena za »tujega agenta«, kot se je to zgodilo nekaterim drugim ruskim umetnikom zaradi njihovih protivojnih izjav. Vedeti je treba, da se je Anna Netrebko leta 2012 menda pojavila na seznamu, ki je podpiral izvolitev Putina, o njem pa je v preteklih letih govorila z navdušenjem, leta 2017, pred Putinovo ponovno izvolitvijo, pa je za rusko državno tiskovno agencijo dejala, da si je »nemogoče zamisliti boljšega predsednika za Rusijo.« Tudi zaradi tega je Ukrajina proti njej uvedla osebne sankcije ter prepovedala sodelovanje in kulturno izmenjavo. Po podatkih revije Forbes je bila Anna Netrebko leta 2017 najbolje plačani glasbenik v Rusiji. Nastopala je na državnih prireditvah in bila plačana iz ruskega  državnega proračuna. …. Več o mitih o Anni Netrebko, ki jih širi ona sama, njen managment in vodstva gledališč, ki gostijo njene predstave preberite TUKAJ.

Vstopnice za koncert Anne Netrebko v organizaciji Festivala Ljubljana stanejo okoli sto evrov in so menda skoraj razprodane! Povabili so jo, češ kultura, v tem primeru petje in glasba,  nima nič z vojno. A to ne drži. Umetnost pač v nobenem primeru ne izključuje politike, umetnost zunaj politike ne obstaja in nikoli ni obstajala, kar poglejte si številne življenjske zgodbe pevcev, slikarjev, pisateljev in drugih umetnikov, zato nihče, ki je pri zdravi pameti, in bere ter posluša poročila o krvavi ruski agresiji nad Ukrajino, zaradi katere umirajo in nečloveško trpijo vojaki in civilisti, zaradi katere prebivalci Kijiva in drugih mest ponoči nenehno tekajo v zaklonišča in so zato številni na robu živčnega zloma, ruske surove agresije, zaradi katere je marsikatera ukrajinska družina za vedno razbita, ne more poslušati petja nekoga, ki vsega tega terorja in njegovega povzročitelja ni obsodil in ga celo podpira.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine