16.6 C
Ljubljana
torek, 7 maja, 2024

Grajske harmonije: »Harps fusion« na gradu Kromberk

Piše: Jože Jan

V četrtek, 18. novembra bo ob 20. uri na gradu Kromberk »Harps fusion«, tretji koncert sezone Grajske harmonije – cikla komorne in solistične glasbe.

Tretji koncert Grajske harmonije prinaša zanimivo in redko slišano komorno zasedbo – duo harf. Zanimivo je, da so nekoč harfo igrali izključno moški, danes pa jo igrajo večinoma ženske. In harfistkama Nicoletti Sanzin in Patriziji Tassini bo namenjen oder v dvorani gradu Kromberk.

Harfa je močan simbol glasbeništva, pesništva in ljubezni. Slovi pa tudi kot glasbeni instrument, ki je med tehnično najzahtevnejšimi za igranje.

Uveljavljeni italijanski harfistki Nicoletta Sanzin in Patrizia Tassini v Sloveniji še nista nastopili skupaj. Druži ju veliko lastnosti: obe sta diplomirali z odliko, svoje mojstrstvo sta z najvišjimi nagradami potrjevali na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih in redno nastopata tako solistično kot v komornih skupinah.

Patrizia Tassini se posveča tudi pedagoškemu delu kot vodja številnih mojstrskih tečajev, je profesorica za harfo na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu ter vodi orkester Ventaglio d’Arpe.

Nicocletta Sanzin redno sodeluje z mladimi skladatelji, ki ji posvečajo številne nove skladbe, te pa redno vključuje v svoje koncertne programe. Tako je tudi v ta koncert vključena  noviteta – skladba Ricercari di bravura Maria Pagotta, ki bo slovenskemu občinstvu prvič predstavljena na tem koncertu.

Okvirni program:J. Blanco: Koncert za dvoje orgel / Concierto de dos organosG. Alessandrini: Cvet / Une fleurJ. S. Bach: Preludij iz Partite št. 3 v E-duru, BWV 1006A. Zecchi: Trittico (Preludio, Serenata, Bisbigli e sussurri)J. Thomas: CambriaF. Francia: Metulji / MariposasM. Pagotto: Bravurozni raziskovalci / Ricercari di bravura (prva izvedba v Sloveniji)C. Salzedo: Pesem v noči / Chanson dans la nuitC. Salzedo:  Tango, Seguidilla, Rumba iz Suite osmih plesov / Suite of Eight Dances)

 

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine