6.2 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Grad Dobrovo bo obnovljen do konca prihodnjega leta

Piše: C. R.

S pomočjo sredstev ministrstva za kulturo in Občine Brda bo grad Dobrovo obnovljen do konca prihodnjega leta. Trenutno poteka izbira izvajalca, z deli pa bodo po besedah Nataše Jakopič iz Regijske razvojne agencije (RRA) Severne Primorske pričeli ob koncu poletja. Vrednost vseh del je okrog 400.000 evrov.

Glavni namen investicije je izvedba naložbe v sanacijo kulturnega spomenika Grad Dobrovo in s tem ohranjanje kulturne dediščine. “Z obnovo grajskega poslopja se bo povečala podpora kulture na lokalnem in regionalnem razvoju, izboljšali se bodo prostorski pogoji za kulturo v javnem dogajanju ter povečala se bo privlačnost območja za obiskovalce in turiste,” je zapisala Nataša Jakopič.

Zunanjost objekta bodo obnovili tako, da se bodo sanirale nastale poškodbe v skladu s pogoji varstva kulturne dediščine. Med vzdrževalnimi deli, ki jih je potrebno izvesti, je prekritje strehe, saj so že na več mestih vidni znaki puščanja vode. Na strehi pa so vidni zlomljeni korci.

“Pomanjkanje minimalne toplotne izolacije povzroča težavo s kondenzacijo med sloji na strehi in posledično preperelo hidroizolacijo. Zaradi uporabnosti mansarde je v okviru možnosti potrebno toplotno izolirati streho. Tudi zunanje stavbno pohištvo ima precej poškodovanih elementov ter zelo slabo tesnjenje med krili in okvirji, fasada pa je na določenih mestih poškodovana oz. jo napada mah,” je še povedala.

Poleg zamenjave oken in nekaterih vrat bodo z novimi zamenjali tudi žlebove.

Najdražji del obnove bo tako sanacija strehe in sanacija oz. zamenjava stavbnega pohištva. Ministrstvo za kulturo in briška občina bosta v letošnjem in prihodnjem letu prispevali skupaj skoraj 400.000 evrov. Dela bodo potekala do konca oktobra 2022, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine