0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Gostovanje rimskih filharmonikov v Piranu ob 250-letnici Tartinija

V sklopu prireditev ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija bodo drevi v Avditoriju Portorož nastopil rimski filharmoniki s solistom Utom Ughijem, ki bo zaigral na Tartinijevi violini. Gre za enega od vrhuncev med več kot 60 različnih prireditev, ki so se oz. se še bodo zvrstile v Tartinijevem letu.

Komorni orkester rimskih filharmonikov (I Filarmonici di Roma) je nastal leta 1976 na pobudo Guida Casarana in je v zadnjih desetletjih navdušil tako občinstvo kot kritiško javnost.

Med drugim so filharmoniki tesno sodelovali z mednarodno priznanim violinistom in dirigentom Utom Ughijem. Ta je imel prvi javni nastop že pri sedmih letih, danes pa velja za enega največjih živečih italijanskih violinistov, piše na Wikipediji.

Drevišnji koncert sovpada z dnem odkritja Tartinijevega spomenika na istoimenskem trgu pred 124 leti.

Občina Piran je s partnerji ob letošnji 250-letnici smrti Tartinija pripravila obsežen program z več kot 60 prireditvami pod skupnim imenom Tartini 250.

Giuseppeja Tartinija so 8. aprila 1692 krstili v cerkvi sv. Jurija v Piranu in ta datum sprejeli za dan njegovega rojstva. Med drugim je bil prvi violinist in koncertni mojster v baziliki sv. Antona v Padovi, kjer je deloval večino življenja. Ustanovil je tudi violinsko šolo, ki so jo obiskovali učenci iz vse Evrope. Umrl je v Padovi 26. februarja leta 1770.

Tartini je zapustil približno 130 violinskih koncertov in številne sonate za violino, med katerimi je najbolj znana Vražji trilček, ki jo je po legendi napisal, ko mu jo je v sanjah zaigral vrag.

Zapustil je tudi nekaj teoretičnih razprav o načelih glasbene harmonije, s katerimi je vplival na razvoj violinske tehnike in glasbe nasploh. Velja za najslavnejšega Pirančana, po katerem so poimenovali osrednji mestni trg in gledališče, vsako leto pa poteka tudi po njem poimenovani festival komorne glasbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine