18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Gostovanje mešanega pevskega zbora Alpha vox na avstrijskem Koroškem

Piše: C. R. 

Od petka, 2.2. do sobote, 3.2. 2024 je mešani pevski zbor Alpha vox iz Ljubljane, pod umetniškim vodstvom zborovodje Andraža Babška gostoval na avstrijskem Koroškem.

Zbor je imel dva celovečerna koncerta, v Pliberku in Železni Kapli, obiskali so tudi Celovec in s krajšim nastopom zaokrožili turnejo.

Malo čez trideset pevcev MePZ Alpha vox odlikuje odlično poznavanje glasbene govorice, zbor se ponaša z lepo barvo zvoka in tudi z zelo razgibanim repertoarjem, ki sega od romantike pa vse do novitet.

Na Koroškem so izvedli tudi dve novi skladbi svojega zborovodje Andraža Babška.

Mešani pevski zbor Alpha vox je bil ustanovljen septembra 2023 z združitvijo več generacij pevcev. Povezali smo generacije bivših pevcev APZ univerze v Ljubljani ter dijake in študente srednjih šol, fakultet v Ljubljani. Zbor trenutno sestavlja ekipa izkušenih in ekipa pevskih novincev. Število pevcev se povečuje, kar nam gotovo uspeva z veliko mero pozitivne energije.

Posnetki nastopov MePZ Alpha Vox najdete na YouTube in Instagramu:

https://youtu.be/L6YCWkOLVLg?si=rV–F-2rSAH9kSb3

https://youtu.be/5ISt3ojK Yk?si=7qs-AUrBIJlBFAcM

»Na vajah prekipevamo od nalezljive dobre volje. Naš namen je ohranjati pesem med ljudmi in jih z njo tudi povezovati.

V zboru negujemo slovensko kulturno izročilo. Nastopali smo že po vsej Sloveniji, od Ljubljane, pa vse do Maribora. Ljubezen do slovenske pesmi in besede spoštujemo in širimo tudi izven meja naše domovine. Prepevamo tako ljudske kot tudi umetne pesmi s posvetno in cerkveno vsebino,« je povedal zborovodja Andraž Babšek, ki k zboru vabi nove pevce. Vaje  so vsak ponedeljek ob 18.45 na Rožni ulici 2 v Ljubljani.

V bližnji prihodnosti se MePZ Alpha Vox obeta nastop na reviji zborov in tudi gostovanje po osrednji Sloveniji.

Umetniški vodja MePZ Alpha Vox, Andraž Babšek deluje na več kulturno – umetniških področjih; dejaven je tako na glasbenem kot tudi na literarnem področju, vodi dva pevska zbora, v Medvodah in v Ljubljani, v Medvodah tudi godalni orkester. Je avtor romana Junak, ki govori o bojih za severno mejo in o generalu Rudolfu Maistru. Organizira nastope zborov, literarna srečanja in druge dogodke. Ukvarja se tudi s pisanjem pesmi, je skladatelj, ustvarja skladbe za najrazličnejše zasedbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine