6.7 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Gostovanje katalonske predstave »Nekdo je še v gozdu« v Slovenskem mladinskem gledališču

Piše: Jože Jan

V soboto, 13. novembra bo v Slovenskem mladinskem gledališču ob 20. uri predstava »Nekdo je še v gozdu« v produkciji Gledališča de l’Aurora, društva Cultura i Conflicte in Katalonskega narodnega gledališča v režiji Anne Marie Ricart Codine.

Predstava uprizori pripovedi žrtev, ki so preživele spolno nasilje med vojno na Balkanu pred 25 leti, v dialogu z dramatičarko Anno Mario Ricart Codina in ekipe društva Cultura i Conflicte.

V Barceloni so tedaj uživali v olimpijski evforiji. Na televiziji so se pa – med naštevanjem dobitnikov olimpijskih medalj – nenadoma pojavile podobe koncentracijskih taborišč v Bosni in Hercegovini, v srcu Evrope, dve uri z letalom od Barcelone.

Novembra 2020 je minilo petindvajset let od uradnega konca tiste vojne, med katero so posilili med 25.000 in 50.000 žensk in deklet, ker je to bila strategija etničnega čiščenja. Vojna se je uradno končala, žarometi in kamere so ugasnili. Se je pa vojna končala za tiste, ki so ta posilstva preživele? In za sinove in hčere, rojene iz njih?

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine