7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Goriška zborovska srečanja 2021 – Zbor Filipa Terčelja Šturje

Piše: Jože Jan

V nedeljo, 24. oktobra ob 17. uri bo v Cerkvi svetega Silvestra v Šempasu 2. koncert v okviru Goriških zborovskih srečanj 2021. Predstavil se bo Zbor Filipa Terčelja Šturje iz Ajdovščine por vodstvom Marinke Šuštar. Ana Trošt bo zbor spremljala na orglah.

Goriška zborovska srečanja že deseto leto zbirajo vrhunske slovenske zbore s tematsko zaokroženimi programi in z visokimi referenčnimi ocenami v domačem in mednarodnem prostoru.

Zbor Filipa Terčelja Šturje iz Ajdovščine je prijateljska, vesela skupnost, ki združuje ljudi z veseljem do petja in glasbe. Mešani zbor prepeva vsako nedeljo pri sveti maši ter pri cerkvenih praznikih in slovesnostih, pa tudi na pogrebih, porokah in obletnicah. Obvlada širok repertoar sakralnih skladb in maš.

Na nedeljskem koncertu bodo na sporedu skladbe »klasikov« cerkvene glasbe in sodobnih skladateljev, nekatere na besedila Filipa Terčelja, šturskega rojaka, duhovnika in kulturnega delavca, preganjanega pod fašizmom in umorjenega po vojni, po katerem se zbor imenuje. Ob 80-letnici msgr. Jožeta Trošta, avtorja petindvajsetih maš, bo zbor izvedel tudi stavke iz njegovih maš kot poklon in zahvalo za njegov bogat skladateljski opus.

Dirigentka Marinka Šuštar zbor vodi že petindvajseto leto. Štiri desetletja je poučevala na osnovni šoli v Ajdovščini. Z otroškim in mladinskim zborom ajdovske šole je na tekmovanjih prejela mnogo priznanj in nagrad. Več let je bila vodja študijske skupine za zborovsko dejavnost in predavala na regijskih in državnih seminarjih. Je članica komisij na revijah in tekmovanjih. Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi najvišje državno priznanje na področju šolstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine