13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Goldonijeva komedija »Krčmarica Mirandolina« v Gledališču Koper

Piše: Jože Jan

V sredo, 2. marca ob 20. uri bo v Gledališču Koper predstava komedije Carla Goldonija »Krčmarica Mirandolina«. Gostuje Slovensko stalno gledališče iz Trsta.

»Krčmarica Mirandolina« je v zgodovini italijanskega gledališča osrednjega pomena kot odraz prehodne faze. Emancipacija ženske je v tem primeru zrcalo vzpona novega vodilnega družbenega sloja, ki pridobiva oblast s trdim delom in trgovino. Komedija Carla Goldonija govori o krčmarici, ki jo dvorijo premožni in skopi grof, obubožen markiz in hladni vitez, ki se ponaša s tem, da je sovražnik žensk. Za Mirandolino postane zanikanje njegovih prepričanj izziv in zaradi žalitev na račun žensk se mu sklene maščevati.

Carlo Goldoni (1707-1793) je bil italijanski pesnik, dramatik in libretist. Sprva je bil advokat, od leta 1748 pa pesnik beneških gledališč. Napisal je čez dvesto komedij. Njegova satira je dobrohotna in obzirna ter redko preide v ironijo. Pisal je drame in karakterne komedije s katerimi je najbolj zaslovel. Obnovil je italijansko komedijo, ki ni našla poti iz improvizacije že povsem izrabljene »commedie dell’arte«. Pri komedijah se je približal Molierovim zgledom in jim dal trdnejšo dramsko zgradbo. Od njegovih del so najpopularnejše Kavarnica (La bottega del caffé, 1743), Sluga dveh gospodov (Il servitore dei due padroni, 1753) in Krčmarica Mirandolina (La losandiera, 1753). Tudi na slovenskih odrih so si Goldonijeve komedije osvojile trajno mesto, predvsem Krčmarica, ki predstavlja eno največjih koket v svetovni dramatiki.

Režiserka Katja Pegan se s Krčmarico Mirandolino srečuje že tretjič: prvič se je z njo srečala na pripravah za sprejemne izpite za študij režije, z velikim uspehom jo je uprizorila v Gledališču Koper v sezoni 2002/2003.

Ponovitve predstave bodo še 3, 4, 5. in 7. marca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine