5.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Gledališka premiera v SNG Nova Gorica: »in stoletje bo zardelo. Primer Kocbek«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 11. novembra ob 20. uri bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica premiera filozofske-dokumentarne drame »In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek«, ki temelji na monografiji Andreja Inkreta.

Uprizoritev zamejuje obdobje Kocbekovega življenja med letoma 1928 in 1952. Je kompleksna biografija, socialistični primer melodramatske zgodbe o soutemeljitelju gibanja, ki je odporniško in hkrati državnotvorno.

Kocbek je bil po drugi svetovni vojni minister za Slovenijo v zvezni vladi Jugoslavije, podpredsednik prezidija Ljudske skupščine ter zvezni poslanec. Zaradi političnega spora okoli knjige »Strah in pogum«, v kateri Kocbek sproži vprašanja o vojnem obdobju, vojnih obračunih in o likvidaciji političnih nasprotnikov, so ga leta 1952 prisilno upokojili in nadzorovali do konca življenja.

Izvrstni mladi igralci izvedejo dokumentarno rekonstrukcijo dela dogodkov iz Kocbekovega predvojnega časa, partizanstva in tovarišije ter anateme, ki jo je sprožila zbirka Strah in pogum.

Uprizoritev je nastala v sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta, najmlajšim slovenskim profesionalnim gledališčem. Režira jo Matjaž Berger.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine