7.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Glasbeno-plesni večer z Ljobo Jenče: O lepa moja Vida

V četrtek, 28. novembra 2019, ob 20.15,bo potekal  večer slovenskih ljudskih pesmi in plesov v koncertni obliki. Ljoba Jenče, izjemna interpretka balad in pravljic, bo tokrat pela ob tridesetletnici svojega prvega samostojnega koncerta, se bo tudi na Goriškem predstavila v družbi saksofonista Lenarta Krečiča in pianista Zorana Škrinjarja. Režiserka Jasna Hribernik bo predstavila avtorski video srečanj z nosilci izročila, za plesne točke pa bosta poskrbeli dve folklorni skupini: predstavniki Folklorne skupine Val Resia Rozajanska dolina (Italija) bodo odplesali plesno izročilo Rezije ob igranju godcev na citiro in bunkulo, plesalci Folklorne skupine Kal nad Kanalom pa bodo odplesali koreografijo iz izvirnega izročila Kalanov Na brjarju.

 

Ljoba Jenče, ta izjemna interpretka balad in pravljic, ki letos veže koncertni cikel pernahtna nit ob tridesetletnici svojega prvega samostojnega koncerta, se bo po Metliki, Zelšah, Ljubljani in Reziji ustavila tudi na Goriškem. Ljoba s svojim delovanjem osvetljuje široko paleto izraznih možnosti naše bogate kulturne dediščine, tokrat pa nam bo s častitljivimi gosti pričarala doživetje od izvirne žive ljudske dediščine do koncertne izvedbe balad, ko se v interpretaciji približa izrazno samospevu, ponekod šansonu in džezu. Iz Rezije, Lokovca, rodne Cerknice in številnih slovenskih krajev je pevka v svoji karieri ponesla globino in naravno lepoto naših pesmi vse od Lhase v Himalaji do OZN v New Yorku, od Aleksandrije v Egiptu do Kraljeve akademije v Londonu. Za tak korak, pravi, potrebuješ pogum in trdno vero v moč izročila lastnega naroda.

Koncertni del večera je namenjen avtorski osebno izpovedni interpretaciji ljudskih balad in ljubezenskih pesmi, ki jim bo poleg pevke Ljobe Jenče svojo glasbeno podobo vdahnil z improvizacijami na klavir akademski pianist Zoran Škrinjar, ki ga je usoda oslepelosti doletela v letih študija glasbe, a je uspel preseči oviro in deluje kot klasični koncertni in jazz pianist, v nekaj pesmih se jima bo pridružil saksofonist Lenart Krečič, vodja Big band orkestra RTV Slovenija. Temelj koncertnemu delu bo glasbeno delo istoimenske zgoščenke, ki sta jo pianist Jure Goručan in pevka Ljoba Jenče posnela v Panonski nižini v studiu glasbenika Borisa Kovača, ki je bil glasbeni producent in tudi aranžer nekaterih pesmi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine