11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Glasbeniki z GCC osvojili nemško prestolnico

Velika jesenska turneja glasbenikov z Gimnazije Celje – Center v Berlin in Potsdam je minila v znamenju odličnih koncertov in načrtov za nove projekte z nemškimi partnerji.

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z več kot šestdesetletno neprekinjeno tradicijo glasbenih sestavov, ki so najglasnejši kulturni ambasadorji šole in knežjega mesta, z bogato mednarodno koncertno dejavnostjo pa tudi naše države. Letošnje leto jih v okviru šole in alumni Društva GCC deluje kar devet in štirje med njimi – Dekliški pevski zbor, Nonet GCC, The Šlagers in FaVoZa, skupno 120 mladih in mentorji Anja Brečko, David Preložnik, Sašo Šonc in Gregor Deleja, so se na povabilo koncertne agencije Concerts Europe med 27. in 30. 9. odpravili na turnejo v Potsdam in Berlin. Na dveh razprodanih koncertih v cerkvi sv. Janeza v berlinskem okrožju Moabit (28. 9.) in Sternkirche v Potsdamu (29. 9.), kjer so bili gostje zbora tamkajšnje srednje šole Leibnitzgymnasium, so številno občinstvo navdušili zlasti s slovenskim programom del iz umetne in ljudske glasbene zakladnice.  Koncert v Potsdamu, ki ga je obiskal tudi slovenski veleposlanik v Nemčiji nj. eksc. Franc But,  je mini tudi v znamenju podpisa pisma o nameri o sodelovanju med obema gimnazijama na področju kulture, raziskovalnega dela ter izmenjav dijakov in učiteljev.

Pestro pa bo tudi nadaljevanje glasbene sezone na GCC. 23. 10. dijaki 4. b v sodelovanju s šolskimi zasedbami in znanimi slovenskimi glasbeniki pripravljajo že 11. dobrodelni koncert, 16. 11. bosta v Celjskem domu zazveneli ruska beseda in glasba na tradicionalni Poeziji iz Samovarja, 5. 12. glasbene zasedbe v Narodnem domu pripravljajo Miklavžev koncert, teden kasneje pa turnejo v madžarski Szeged (12.-14. 12.). Novo leto se bo začelo s tradicionalnim koncertom v cerkvi sv. Duha (6. 1.) in nadaljevalo z gostovanjem pevskih sestavov v Novi Gorici (26. 1.), januarja bo v Narodnem domu 10. obletnico delovanja praznovala tudi FaVoZa, fantovska zasedba GCC, koncertni večer ob svetovnem dnevu poezije (21. 3.) bo tokrat nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, aprila se bodo dekleta predstavila na državni pevski reviji v Zagorju, vsi sestavi pa na tradicionalnem Pomladnem koncertu (15. 4.). Sezono, ki bo ob navedenem izpolnjena še s številnimi nastopi, bo tradicionalno sklenila FaVoZa s turnejo ob Dnevu državnosti – tokrat bodo fantje obiskali Krakov.  

GCC

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine