2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Glasbeniki, ki so umrli v lanskem letu

Piše: Jon Petek

V lanskem letu so umrle številne glasbene legende, ki so s svojimi deli pustile velik pečat na področju domače in svetovne kulture.

V Sloveniji je odmevala predvsem smrt skladatelja, dirigenta in očeta šansona Mojmirja Sepeta »Mojzesa« ter Tadeja Hrušovarja, očeta slovenskega popa, člana skupin Bele vrane ter Pepel in kri. Svetovna glasbena scena pa je v letu 2020 žalovala za Eddiejem Van Halnom, Billom Withersem, Petrom Greenom, Enniom Morriconejem in številnimi drugimi.

Mojmir Sepe

Na predbožični dan, 24. decembra, se je poslovil legendarni Mojmir Sepe. Oče slovenskega šansona, dirigent, skladatelj, vsestranski glasbenik torej. »Mojzes« se je rodil leta 1930 v Črni na Koroškem, po gimaziji v Celju je odšel na glasbeno akademijo v Ljubljani, kjer je študiral trobento in klavir. Že kot dijak je sodeloval pri ustanovitvi amaterskega big banda Veseli študentje, za katerega je napisal tudi nekaj skladb, kot študent pa je leta 1947 postal prvi trobentač v Plesnem orkestru RTV Ljubljana. Leta 1959 je z Ansamblom Mojmira Sepeta posnel eno prvih džezovskih plošč v Jugoslaviji in nastopal na številnih džezovskih festivalih. Gostovali so tudi v Parizu, po takratni Sovjetski zvezi pa so izvedli celo koncertno turnejo. Leta 1970 je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana, v tem času pa ostal aktiven skladatelj, dirigent in aranžer različnih zvrsti zabavne glasbe. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil tesno povezan s festivalom Slovenska popevka, med njegovimi najbolj znanimi skladbami, ki so na festivalu osvojile nagrado, sta Zemlja pleše (1962) in Poletna noč (1964), omeniti pa velja tudi legendarne skladbe, kot so Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Moje orglice, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi ljubi ljubi, Pridi, dala ti bom cvet …

Tadej Hrušovar

V 73. letu starosti je 5. decembra umrl Tadej Hrušovar, najbolj znan kot član skupin Pepel in kri ter Bele vrane. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljeni celjski skupini The Fellows, s katero je leta 1966 v Hali Tivoli nastopil pred šesttisočglavo množico. To je bil Hrušovarjev prvi večji koncert, še istega leta pa se je pridružil Belim vranam. Po razpadu skupine leta 1975 je ustanovil skupino Pepel in kri ter že prvo leto ustanovitve z njo nastopil na Evroviziji. Evrovizijski hit Dan ljubezni je v slovenskem prostoru postala zimzelena skladba, v tujini pa je doživela priredbe. Na Evroviziji je sodeloval tudi leta 1990, kjer je prav tako s skupino Pepel in kri spremljal italijanskega pevca Tota Cutugna.

Tuje glasbene zvezde

Med tujimi glasbenimi zvezdami, ki so nas zapustile minulo leto, je denimo Eddie Van Halen, znan predvsem kot glavni avtor glasbe in kitarist ameriške rokovske skupine Van Halen, ki jo je leta 1972 soustanovil z bratom, bobnarjem Alexom, basistom Markom Stoneom in pevcem Davidom Leejem Rothom. Velja za enega najboljših in najvplivnejših kitaristov v zgodovini roka. Med drugim je populariziral kitarsko tehniko tapkanja, ki je omogočila igranje hitrih arpeggiov z obema rokama na vratu kitare. V letu 2020 se je poslovil tudi Bill Withers, ameriški glasbenik in pevec, ki je v razmeroma kratki, le 15-letni karieri nanizal nekaj svetovnih hitov, kot so Ain’t  No Sunshine, Grandma’s Hands, Lean on Me in Use Me. Svet je lani žaloval tudi za Petrom Greenom, kitaristom skupine Fleetwood Mac, ki so ga mnogi označevali za najboljšega kitarista na svetu. Poslovili so se še pevec kantrija Kenny Rogers, skladatelj Ennio Morricone, Rajko Dujmić iz Novih fosilov, Miša Aleksić iz Riblje čorbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine