4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Glasbena šola, kjer se kalijo najboljši slovenski pevci

Vrhunska sopranistka Alenka Gotar je uveljavljeno ime na slovenski glasbeni sceni. Javnost jo nedvomno najbolj pozna po skladbi Cvet z juga, s katero je Slovenijo uspešno zastopala na tekmovanju za Pesem Evrovizije leta 2007 v Helsinkih, kjer se je uvrstila v finale in dosegla 15. mesto.

Njena skladba je bila za ta čas nekaj posebnega, saj je Gotarjeva v evrovizijsko popskladbo vnesla opero; kombinacija, kakršne tekmovanje za Pesem Evrovizije dotlej še ni slišalo. Uvrstitev v evorvizijski finale pa je le kamenček v mozaiku njenih glasbenih uspehov. Že med študijem leta 1999 je debitirala v Mozartovi Figarovi svatbi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je ostala kot stalna gostja in kot redni del solističnega ansambla, poleg tega je pela največje vloge repertoarja lirskega soprana. Leta 2006 je Alenka Gotar debitirala v SNG Maribor v Seviljskem brivcu, kar ji je tlakovalo pot do svetovnih odrov. 

Krojijo slovenski glasbeni prostor

Že več kot desetletje pa je Alenka Gotar učiteljica petja in odrskega giba za vse zvrsti glasbe – od opere, popa, roka, muzikala, narodnozabavne glasbe in še bi lahko naštevali. Učenci pod njenim mentorstvom zmagujejo na tekmovanjih tako doma kot v tujini, se uvrščajo v finale glasbenih šovov in močno krojijo slovenski glasbeni prostor. Glasbeno znanje Alenke Gotar so črpali najvidnejši predstavniki slovenske zabavne in resne glasbene scene, kot so Mojca Bitenc-Križaj, Žiga Lakner, Tjaša Horvat, Sara Briški (Raiven), Sara Lamprečnik, Dejan Zupan, Anže Šuštar, Viviana Kukar in še mnogi drugi. Varovanci Alenke Gotar ta čas krojijo vrh slovenske glasbe, zato lahko rečemo, da je Gotarjeva zagotovo zaslužna za dvig slovenske državne glasbene kakovosti, še posebej na zabavnoglasbenem področju, ki ga nižje javno glasbeno šolstvo sicer ne pokriva. Z novim semestrom je v svoji zasebni glasbeni šoli v Trzinu odprla dodatna mesta za šolanje. Učni program ponuja šolanje klasičnega petja, pop in rok petja, petja v muzikalih, možnosti snemanja priredb in lastnih skladb ali pa zgolj petje za dušo.

Nizajo uspeh za uspehom

Da zapisano ni hvalospev Alenki Gotar, ampak pa dejstvo, dokazujejo številne glasbene nagrade. Od leta 2014 do konca leta 2019 so njeni učenci nanizali kar 26 nagrad na različnih glasbenih tekmovanjih doma in po svetu. Od septembra 2018 pa Alenka Gotar kot pevska mentorica pogodbeno sodeluje tudi z oddelkom JZP (jazz, rok, pop) Glasbene šole Logatec, prav tako je članica najrazličnejših strokovnih komisij na glasbenih tekmovanjih doma in v tujini. Svojo pedagoško dejavnost pa je razširila tudi na muzikal – poučuje petje, igro in glasbeno gledališče. 

Alenka Gotar kot humanitarka

Alenka Gotar pa ni le glasbenica in učiteljica, veliko svojega časa in pozornosti nameni tudi dobrodelnosti, s številnimi dobrodelnimi koncerti in akcijami je pomagala mnogim. Naredila je največji humanitarni koncert v Sloveniji v zadnjem času »Urbanovo srce«, kjer so zbrali denar za nakup postelj za celoten porodni oddelek postojnske porodnišnice. Združenje SAZAS Alenko Gotar med 1000 slovenskimi glasbeniki uvršča na visoko 12. mesto po dobrodelnosti. Od lanskega leta pa nosi še naziv »Strmolska vrtnica«, ki ga podeljuje rodbina Hribar za najbolj zaslužne za promocijo in širjenje zgodbe gradu Strmol, ter za zavzemanje za spravo med Slovenci. Ta naziv je od osamosvojitve do zdaj dobilo le 5 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine