18.1 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Glasba z vrtov svetega Frančiška

Piše: L. K.

V torek, 24. maja 2022 bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici tretji koncert 26. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška. Na koncertu, ki je nastal v sodelovanju z Glasbeno matico Furlanije Julijske krajine, se bosta predstavili sopranistka Mateja Petelin in pianistka Claudia Sedmach. Poustvarili bosta glasbeno potovanje po Franciji in Španiji XX. stoletja z deli skladateljev, kot so Francis Poulenc, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Vladimir Lovec, Pauline Viardot-García, Joaquín Rodrigo in Fernando Obradors. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni!

Program, ki sta ga pripravili sopranistka Mateja Petelin in pianistka Claudia Sedmach predstavlja glasbeno potovanje po Franciji in Španiji XX. stoletja. Začeli bosta s francosko melodijo, kjer se poezija tamkajšnjih pesnikov združi z melosom in tenkočutnostjo francoskih skladateljev. Melanholične melodije privedejo skladatelje v raziskovanje in odkrivanje novih ritmov, novih melodij… Navdušujejo se predvsem nad temperamentnimi in ritmičnimi skladbami španskih avtorjev. V tem obdobju nastanejo številne Habanere. Kot zanimivost bo v njunem programu zazvenela Habanera skladateljice Pauline Viardot, za katero sta v lanskem letu obeležili 200-letnico rojstva.

Cikel Glasba z vrtov sv. Frančiška je namenjen predstavitvi slovenske in ožje goriške, zamejske in italijanske glasbene ustvarjalnosti ter poustvarjalnosti. Priložnost bo dana že uveljavljenim domačim in italijanskim glasbenikom, predvsem pa mladim glasbenim talentom, zlasti tistim z »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre. Podrobnejši program cikla najdete na spletni povezavi.

Sorodne vsebine