7.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(Galerija) V prejšnjem tednu: 35. Slovenski knjižni sejem

Prejšnji teden je v Cankarjevem domu potekal 35. Slovenski knjižni sejem, na katerem so nagrado za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu izročili Marku Kravosu. Mesto v gosteh je bila tokrat Murska Sobota v fokusu pa Evropa.

 

Na letošnji knjižni sejem je vabila podoba razsvetljenca Valentina Vodnika ob 200-letnici njegove smrti.Program Evropa v fokusu sta skupaj pripravila Zveza kulturnih inštitutov v Sloveniji (Eunic) in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. V Ljubljano so prišli gostje iz osmih evropskih držav, med katerimi so bili irski pisatelj Jack Harte, nemška pisateljica Sibylle Berg, letošnji Büchnerjev nagrajenec Lukas Bärfuss, severnoirska pisateljica Jan Carson ter italijanska založnica in avtorica Elisabetta Sgarbi. Murska Sobota je bila na sejmu podrobneje predstavljena v luči 100-letnice priključitve Prekmurja matični domovini; tako so se na Pisateljskem odru vsako opoldne predstavili Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in Suzana Tratnik. Na Založniški akademiji letošnjega sejma so predstavili najnovejšo raziskavo bralne kulture in nakupovanja knjig Knjiga in bralci VI, program Foruma za obiskovalce in Debatne kavarne je bil posvečen najrazličnejšim aktualnim temam,  z deli najvidnejših slovenskih ilustratorjev pa je bil napolnjen Ilustratorski kot. Ambasadorka letošnjega Cicifesta, v sklopi katerega je potekalo več predstav, delavnic in pripovedovalskih dogodkov, je bila pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan, ki je v svoji poslanici poudarila: »Biti doma v svojem jeziku – v tem sta velika svoboda in moč.« V sklopu Cicifesta bo na sporedu več. Na SKS so bile na ogled tudi tri razstave: ilustracije Ane Zavedlav, naslovnice zbirke Kondor ter haiku grafike.

Schwentnerjeva nagrada

Na samem odprtju 35. Slovenskega knjižnega sejma so letošnjo Schwentnerjevo nagrado za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu izročili zamejskemu pesniku, kritiku in prevajalcu Marku Kravosu, ki je, kot piše v utemeljitvi, s svojim založniškim, pisateljskim in kulturnopolitičnim delom izjemno pripomogel k razvoju slovenske besede in knjige v zahodnem delu slovenskega jezikovnega prostora. Schwentnerjevo nagrado v sklopu SKS sicer podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe v založništvu in knjigotrštvu ter kot priznanje za delo pri razvijanju bralne kulture v Sloveniji in med Slovenci zunaj meja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine