15 C
Ljubljana
torek, 7 maja, 2024

Gala božični koncert »Božič v Ljubljani«, ki bo povezal Slovenijo in Argentino

Piše: C.R.

V soboto, 23. decembra 2023, ob 19.30 bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma gostila božični koncert, ki bo skozi glasbo prepoznavnih skladateljev povezal Slovenijo in Argentino.

Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika nadaljuje tradicijo gala božičnih koncertov v Cankarjevem domu. Koncert, ki so ga ustvarjalci poimenovali Argentinsko – slovenski božič v Ljubljani, bo na odru združil prek 200 glasbenikov. Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile bodo program, poln strastne glasbe, ki združuje slovensko in argentinsko kulturo, izvedli:

slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc,
pevka Estera Stojko,
violinistka Gaja Žnidaršič,
Vokalni ansambel Virilis,
veliki združeni zbor, ki ga sestavljajo Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, Mešani pevski zbor Duri, Moški pevski zbor Razpotje (oba s Cola), združeni mladinski zbor, sestavljen iz članov mladinskega zbora Adoramus ter pevcev in pevk iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj ter
godalni orkester Veris.

Koncertni spektakel za vse glasbene navdušence
Prek 200 nastopajočih bo na odru največje dvorane Cankarjevega doma obiskovalce popeljalo na pravo glasbeno potovanje iz Alp v Ande. Program obljublja veličasten sprehod skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga, do slovenskih božičnih skladb.

Zazvenele bodo skladbe, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji. Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine